T-26 Finnish Army – Mirage Hobby 1/72

Forums Άρματα και στρατιωτικά οχήματα T-26 Finnish Army – Mirage Hobby 1/72

Viewing 3 reply threads
 • Author
  Posts
  • #1127
   Weatherman
   Participant

    Καλησπέρα στην παρέα! Ανοίγω των στρατιωτικών οχημάτων του φόρουμ μας με το παρόν άρθρο που αφορά στην κατασκευή ενός φινλανδικού Τ-26, από την πολωνική Mirage Hobby στην 1/72. Το μοντέλο αποτελεί ένα από τα τέσσερα θέματα οχημάτων/αρμάτων που είχα αγοράσει πριν καιρό με σκοπό να… ξεφύγω λίγο από τα φτερά και τις έλικες :wacko: :

    Ανοίγοντας το κουτί βρίσκει κανείς μια πληθώρα κομματιών σε πέντε πλαίσια πλαστικού καθώς και ένα πλαίσιο με ερπύστριες βυνιλίου:


    Ξεκινώντας το κιτ πίστευα πως θα είναι ένα project Σαββατοκύριακου και κάτι ξεκούραστο, απλώς για να βγει αξιοπρεπώς με χαλαρότητα πριν πάμε στο επόμενο ανάλογο θέμα… Ήμουν όμως αρκετά αισιόδοξος καθώς οι Πολωνοί είχαν διαφορετική άποψη :unsure: . Το μοντελάκι έχει αρκετά ατοπήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν για να φτάσει σε αντίγραφο του πραγματικού υπό κλίμακα.

    Ξεκινώντας, το πιο εξόφθαλμο σφάλμα είναι το πυροβόλο. Παρ’ότι η εταιρεία γράφει στο κουτί “Light tank with 45mm gun” το πυροβόλο είναι ένα 35άρι του σοβιετικού στρατού, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο θέμα, καθώς οι Φινλανδοί (στα αιχμαλωτισθέντα σοβιετικά Τ-26 του Χειμερινού Πολέμου) δεν είχαν καν 35άρια… Όπως καταλαβαίνετε, έπρεπε να αντικατασταθεί:
    null

    Σχετικά με το πήγμα του άρματος, η Mirage δίνει τα πλαϊνά με μία πολύ όμορφη συστοιχία μπουλονιών, η οποία όμως δεν βλέπω να υπάρχει στο πραγματικό:
    null
    null

    Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν πρέπει να τα αφαιρέσω ή να τα αφήσω…

    Συνεχίζοντας, ο πύργος θέλει αρκετή δουλίτσα μέχρι να φτάσει το επιθυμητό, όπως διάφορα εξαρτήματα και άνοιγμα θυρίδων οράσεως του πυροβολητή:
    null

    Το ίδιο πρέπει να γίνει και στον μικρό πυργίσκο του πήγματος για τις θέσεις όρασης του οδηγού.

    Ένα από τα πιο δύσκολα λάθη που πρέπει να διορθωθεί είναι η μεγάλη θυρίδα του οδηγού που φαίνεται με το βελάκι στην παρακάτω εικόνα. Εκεί οι διαστάσεις των κομματιών (τεσσάρων για την ακρίβεια) είναι εντελώς λάθος με αποτέλεσμα να χρειαστεί κατασκευή από την αρχή με φύλλο πλαστικού. Επίσης, οι τρύπες που δίνει η εταιρεία στο προστινό τμήμα του καλύμματος είναι εντελώς fictional και θέλουν κλείσιμο (κυκλάκια στην εικόνα):
    null

    Τέλος… οι ερπύστριες πρέπει να είναι για άλλο μοντέλο, αλλά όπως μού είπατε θα τις κόψω αφού κολληθούν:
    null

    Όπως καταλαβαίνετε, κάθε άλλο παρά ξεκούραστο και γρήγορο project θα είναι αυτό αλλά τι να κάνουμε, αρκεί να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

    Αυτά και έπεται συνέχεια. :bye:

    • This topic was modified 1 year, 8 months ago by EMI ADMIN.
    • This topic was modified 1 year, 8 months ago by Weatherman.
    • This topic was modified 1 year, 8 months ago by Weatherman.
    • This topic was modified 1 year, 8 months ago by Weatherman.
   • #1135
    George Roumbos
    Moderator

     Είπαμε να κάνεις άρμα για να ξεφύγεις λίγο από τα αεροπορικά, ε πάρε κανένα της προκοπής και όχι με τόσα λάθη όπως μας παρουσίασες! :-) :-) :-)

     Πάντως στην έρευνα και επεξεργασία είσαι όπως πάντα άφταστος! :good:

    • #1143

     Πολύ ωραία Θέμη, keep us posted! :good:

    • #1470
     Weatherman
     Participant

      Συνέχεια παρουσίασης κάποιων σταδίων κατασκευής του μοτέλου:

      Η εξάτμιση του άρματος κατασκευάστηκε από την αρχή με σκοπό να είναι πιο ρεαλιστική. Χρησιμοποίησα φύλλο χαλκού για τον κύλινδρο ψύξης, αλουμινόφυλλο για τα πιαστράκια και ράβους πλαστικού για τον σωλήνα:

      final-7-of-29

      Το πίσω μέρος επίσης βελτιώθηκε με την αφαίρεση των στοιχείων που έδινε η εταιρεία και προσθήκη νέων από φύλλο πλαστικού και χαλκού:

      20220922-004553

      final-2-of-29

      final-3-of-29

      final-4-of-29

      Η τελική εικόνα του μοντέλου, μετά από τις επιμέρους βελτιώσεις που φαίνονται στις φωτογραφίες:

      final-8-of-29

      final-10-of-29

      final-11-of-29

      final-12-of-29

      Αρχική προετοιμασία ερπυστριών (ψέκασμα με γκρι αστάρι και wash με αποχρώσεις σκουριάς):

      final-13-of-29

       

      Το μοντέλο λοιπόν ήταν έτοιμο για βάψιμο. Η παραλλαγή αναπαριστά αιχμαλωτισθέων σοβιετικό άρμα από τους Φινλανδούς και φέρει τρία χρώματα. Ψέκασα τη βάση με λίγο πιο φωτεινό RLM68 (μπλε-γκρι χρώμα) και μάσκαρα με το Masking Putty της AK για τα υπόλοιπα χρώματα. Δυστυχώς, το υλικό αυτό δεν προτείνεται ιδιαίτερα για μικρά μοντέλα με πολλές γωνίες και δύσκολες περιοχές (πχ άρματα στην 1/72) καθώς έχει την τάση να εισχωρεί πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε γωνία με αποτέλεσμα και να χαλάει το αρχικό μοτίβο του μασκαρίσματος αλλά και να θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια κατά την αφαίρεση. Έτσι, χρησιμοποιήσα το κλασικό και αξιόπιστο white tack και έκανα τη δουλειά μου. Δεύτερο χρώμα το πράσινο (κοντά στο dark green) και το καφέ (ένα λίγο πιο ζεστό RLM 79).

      Για τις φθορές δούεψα κυρίως με λάδια, ακρυλικά (για το chipping), μολύβια και σκόνες. Η λάσπη έγινε με υλικά εργαστηρίου και φύσης.

      Τελικό αποτέλεσμα:

       

      final-16-of-29

      final-17-of-29

      final-18-of-29

      final-19-of-29

      final-20-of-29

      Τέλος, έφτιαξα και βάση για να δέσει το γλυκό. Χρησιμοποίησα γαλάζιο φελιζόλ ( το οποίο δεν κατάφερα να κόψω σε κάθετες επιφάνειες με αποτέλεσμα να μου δημιουργηθεί θέμα κατά την προσθήκη του “τελάρου” γύρω γύρω από ξυλάκι γλωσσοπίεστρων), πηλό καλλιτεχνίας, διαφόρων ειδών σητεμένο χώμα, ατλακόλ, στατικό χορτάρι, μικρά χαλίκια και κάποια κομμένα κλαδάκια:

      final-24-of-29

      Η βάση βάφτηκε με μαύρο αστάρι και άρχισαν τα φωτίσματα σε γαιώδεις αποχρώσεις, με ακρυλικά χρώματα. Ύστερα λάδια και λίγες σκόνες καθώς και ψέκασμα με ανάλογη απόχρωση για τα χορτάρια. Τέλος πρόσθεσα ελάχιστο χιόνι (ΑΚ Snow – φοβερό υλικό) σε διάφορα σημεία με σκοπό να αναπαραστήσω το λίωσιμο. Συνέχισα με προσθήκη μικρότερων σημείων χιονιού και τέλος πέρασα gloss βερνίκι σε διάφορες περιοχές και κυρίως γύω από το χιόνι και σε μικρές λακούβες για να αποδώσω το βρεγμένο έδαφος:

      final-29-of-29

      final-25-of-29

      final-26-of-29

      final-27-of-29

      final-28-of-29

       

      Είναι το πρώτο άρμα που ολοκληρώνω στη μακρά ενασχόλησή μου με το χόμπυ και μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα κι ας μού πήρε καιρό. Σχόλια-παρατηρήσεις δικά σας. :bye:

       

    Viewing 3 reply threads
    • You must be logged in to reply to this topic.