Messerschmitt Bf-109 G6 Italery 1/72

Forums Αεροπορικά Θέματα Messerschmitt Bf-109 G6 Italery 1/72

Viewing 15 reply threads
 • Author
  Posts
  • #590
   Alexandros
   Participant

   Με στόχο να παρουσιάσω τουλάχιστον ένα μοντέλο στην έκθεσή μας, τον Σεπτέμβριο του ’22, επέλεξα να κάνω το συγκεκριμένο το οποίο υπάγεται και στην ειδική θεματική ενότητα. Ελπίζω να το προλάβω… Προσανατολίζομαι να το ταιριάξω σε κάποιον πεσόντα, αλλά είμαι ακόμη στο ψάξιμο.

   Δεν είναι άλλο από το παλιό καλούπι της Italeri σε κλίμακα 1/72.

   Αποφάσισα να κόψω πηδάλια και λοιπά για να έχει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον. Δεν θα τοποθετηθεί κανένα βελτιωτικό. Στο πιλοτήριο τοποθετήθηκαν μερικές καλωδιώσεις αλλά τίποτε το ιδιαίτερο.

   Η εφαρμογή είναι προβληματική όσον αφορά την ένωση των πτερύγων με την άτρακτο. Χρησιμοποίησα λευκό Milliput και Mr Surfacer 1000. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, ελπίζω να γίνει σύντομα.

   • This topic was modified 12 months ago by Alexandros.
   • This topic was modified 12 months ago by Alexandros.
   • This topic was modified 11 months, 3 weeks ago by George Roumbos.
  • #593
   Weatherman
   Participant

   Άντε καλή συνέχεια φίλε! Το έχω φτιάξει σε άλλα διακριτικά, κάπου στη Γαλλία. Ωραίο και διαχρονικό μοντελάκι. Αναμένουμε συνέχεια :-)

  • #594

   Ωραίος Αλέξ!

  • #595
   Charis Binolis
   Participant

   :good: :good: :good:

  • #616
   panoscr125
   Participant

   Ωραιος Αλεξ….μπαινεις στο κλιμα σιγα, σιγα και αυτο ειναι το σημαντικοτερο!!!

  • #707
   George Roumbos
   Moderator

   Bartels!!!

   Καλή συνέχεια!!! :good:

  • #789
   tigershark
   Participant

   Καλά το πας… συνέχα το !!! ;-)

  • #1499
   Alexandros
   Participant

   Συνέχεια των εργασιών μετά από καιρό. Όποτε ασχολήθηκα συνέχισα με το στοκαρισμα και την επαναχάραξη των γραμμώσεων τόσο στην άτρακτο όσο κ στην ένωση τους με τις πτέρυγες. Παλιό καλούπι με κάποια θεματάκια. Να υπενθυμίσω ότι η άτρακτος έρχεται σε τέσσερα κομμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται.

   Για να επανέλθει η όρεξη μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με άλλο μέρος του αφους. Σκέφτηκα να φτιάξω τα φώτα ναυσιπλοΐας και έτσι αφαίρεσα το αντίστοιχο πλαστικό τμήμα από τις πτέρυγες. Έκοψα διάφανο sprue από την καλύπτρα και το κόλλησα με κυανοακρυλική. Στη συνέχεια με χρήση κιμάς και ντουκόχαρτου (800-100) το έφερα στα μέτρα του. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό (πρώτη φωτό).

   Ορμώμενος από αυτό σκέφτηκα να το πάω ένα βήμα παραπέρα. Από φωτογραφίες στο διαδίκτυο βλέπω ότι το κάλυμμα του λαμπτήρα ήταν διάφανο και έτσι θα έπρεπε να το αναοπαραστήσω. Δοκιμή Νο 2, έκοψα sprue, άνοιξα τρύπα με τρυπάνι χειρός και την έβαψα με κόκκινο. Στη συνέχεια πέρασα το εσωτερικό με μεταλλικό χρώμα και το κόλλησα στην πτέρυγα (Φωτό 2). Θέλω να δω αν θα κρατήσει η ένωση χρώματος/ κυανοακρυλικής/πλαστικού με το λιμάρισμα.

   Σε μια από τις προσπάθειες της δοκιμής Νο2 να κολλήσω το sprue πάνω στην πτέρυγα μου ξέφυγε ποσότητα κυανοακρυλικής μεγαλύτερης από το αναμενόμενο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από το τρίψιμο του πλαστικού. Τα τριχοειδή φαινόμενα κάνανε τη δουλειά τους και σχηματίστηκε ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε σκέφτομαι να τρυπήσω την πτέρυγα, να ενσωματώσω μια ακίδα την οποία θα βάψω με κόκκινο/πράσινο αντίστοιχα και να αναοπαραστήσω το τζαμακι με χρήση κυανοακρυλικής.

   Εδώ τίθεται το ερώτημα αν με κατάλληλο ντουκόχαρτο θα γίνει διάφανη η κυανοακρυλική. Επίσης σκέφτηκα να βάλω μια σταγόνα clear. Έχει κανείς σας εμπειρία με τη διαφάνεια των εν λόγω υλικών;

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #1502
   George Roumbos
   Moderator

   Καλησπέρα Αλέξανδρε!

   Πολλοί φτιάχνουν τα φώτα ναυσιπλοΐας με αυτόν τον τρόπο, με σκέτη κυανοακρυλική δηλαδή και τους βγαίνει.  Τρίψιμο με ψιλό ντουκόχαρτο και μετά γυάλισμα με αλοιφές Tamiya ή οδοντόκρεμα και ύφασμα από τζιν και στο τέλος λίγο gloss βερνίκι, ή clear όπως είπες.

   Στα δικά μου τα Dornier 335 τα έκανα με sprue.

   Dornier Do-335 A-0 “Pfeil” Captured, ProModeler / Monogram 1/48

   Dornier Do-335 A-10 (114)

  • #1504
   Alexandros
   Participant

   Καλησπέρα Γιώργο.

   Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Θα πειραματιστώ και βλέπουμε. Πάντως σίγουρα θέλει ψιλό ντουκόχαρτο μετά για να έρθει.

  • #1506
   Weatherman
   Participant

   Καλημέρα Αλέξανδρε. Είχα εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή στο MS.406 που επίσης ήταν 1/72. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν είχε διαφανή φώτα, αλλά έπρεπε στο τέλος να βάψω με clear χρώματα από πάνω. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί πρόβλημα για την τεχνική που θέλεις όταν τα φώτα είναι διαφανή και από μέσα έχουν χρωματιστή λάμπα. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να κάνεις το εξής (που φαίνεται στις φωτο παρακάτω):

   IMG-20201008-180912

   IMG-20201008-180930

   Προτού κολλήσεις το κομματάκι του διάφανου πλαστικού, κάνε μια μικρή τρυπούλα με αρίδα 0,2mm περίπου, εσωτερικά και βάψε εκεί με το αντίστοιχο χρώμα (πράσινο ή κόκκινο). Το υπόλοιπο κομμάτι βάψτο σε μεταλλικό χρώμα (aluminium, chrome, steel κτλ). Προσπάθησε μετά να κολλήσεις με CA όσο πιο ευθυγραμμισμένα γίνεται ώστε η “λάμπα” να είναι στη μέση του φτερού. Βάλε αρκετή κόλλα για να καλύψει τυχόν μικρά κενά μεταξύ του διαφανούς κομματιού και του φτερού.

   Εγώ, όπως σού είπα τις προάλλες, μετά το κόλλημα άρχισα να τρίβω το κομμάτι με dremel και ντουκόχαρτο αρκετά χοντρό (~300 βαθμοί) αρχικά μέχρι να “έρθει” το σχήμα και στη συνέχεια ανέβαζα βαθμούς στο ντουκόχαρτογια να μην ξεφύγει. Στο τέλος, γυάλισα με τριχίλιαρο ντουκόχαρτο και πέρασα γυαλιστική αλοιφή της Tamiya:

   IMG-20201008-183116

   Για το βάψιμο μάσκαρα με προσοχή με maskol γιατί η επιφάνεια είναι πολύ μικρή για να κολλήσει ταινία. Το ντουκόχαρτο, που σου γράφω παραπάνω, το προσάρμοσα σε κυκλικό σχήμα πάνω στην αρίδα με το σφουγγαράκι που έδινε το σετ του τρυπανιού χειρός. Αν θες φωτό να σού στείλω.

   Την τεχνική με τη CA σε όλο το στέλεχος δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά ίσως να είναι ΟΚ όσον αφορά μικρές κλίμακες. Ο Γιώργος παραπάνω νομίζω σε κάλυψε.

    

   Καλή συνέχεια!

   • This reply was modified 3 weeks ago by Weatherman.
  • #1508
   Alexandros
   Participant

   Ευχαριστώ Θέμη, την εφάρμοσα την τεχνική που μου είπες αλλά δεν λείανα με ντρεμελ. Ωστόσο με 800 και 1000 κλπ χειροκίνητα βγήκε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα προσπαθήσω την τεχνική με το clear και αν δεν βγει τότε είναι μονόδρομος αυτό που μου γράφεις.

  • #1509
   Alexandros
   Participant

   Συνέχεια κατασκευών. Τρύπησα το τμήμα των λυχνιών και κόλλησα ΖΤΠ το οποίο και στη συνέχεια έκοψα σε αποδεκτό μήκος (φωτό 1). Συνέχεια με βάψιμο και εφαρμογή clear.

   Επιπλέον κολλήθηκε το τροπικό φίλτρο και κατασκευάστηκε με αλουμινόφυλλο (από συσκευασία τροφίμων) η στήριξή του με την άτρακτο (φωτό 2).

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #1512
   Alexandros
   Participant

   Ομοίως, ντύθηκαν οι φωλιές των σκελών προσγείωσης για να καλυφθεί το χάσμα (Φωτό 1).

   Τέλος, κολληθηκαν τα πηδάλια στο ουραίο τμήμα (φωτό 2).

   Εν αναμονή κατασκευής των κινητών μερών των εξαγωγών των ψυγείων και κόλληση όλων των κινητών τμημάτων των πτερυγίων. Από κει και πέρα κλείνει το κατασκευαστικό κομμάτι και πάμε σε λοιπές κολλήσεις (καλύπτρα, σκέλη κλπ) για να πάει στο βαφείο.

   Ευχαριστώ για το χρόνο σας B-)

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #1515
   George Roumbos
   Moderator

   Ωραία πρόοδο έχεις κάνει στο μοντέλο Αλέξανδρε, καλή συνέχεια! :good:

  • #1519
   Alexandros
   Participant

   Ευχαριστώ Γιώργο!

   Συνέχιση εργασιών…

   Βάψιμο των λυχνιών πλοήγησης και των φωλέων αυτών (Εικ. 1). Εν αναμονή επικάλυψης τους με clear.

   Προσθήκη ζωνών στο κάθισμα από αλουμινόφυλλο. (Εικ. 2). Θα προσπαθήσω να αναπαραστήσω και το σκοπευτικό για να κλείσω το πιλοτήριο.

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
Viewing 15 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.