Imperial Japanese Navy Mini Sub “Target A”, Fine Molds 1/72

Forums Ναυτικά Θέματα Imperial Japanese Navy Mini Sub “Target A”, Fine Molds 1/72

Viewing 5 reply threads
  • Author
    Posts
    • #1209
      George Roumbos
      Moderator

        Imperial Japanese Navy Mini Sub

        “Target A”

        Ιστορία:

        Κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ, το Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό χρησιμοποίησε διάφορους τύπους υποβρυχίων «νάνων» (Ko-Hyoteki) πραγματοποιώντας επιδρομές σε εχθρικά λιμάνια.

        Μια από τις πιο φημισμένες επιδρομές ήταν η επίθεση στο Pearl Harbor το πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941.  Συνολικά 5 υποβρύχια του τύπου Target A έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, τα ΗΑ 16, 18, 19, 20 και 22.

        Αυτού του τύπου τα υποβρύχια αποκαλούνταν επίσης «σωλήνες» (tou), ή «στόχος» (Teki το οποίο είναι συντομογραφία του Hyoteki). Ήταν κοινή πρακτική να ονομάζονται σύμφωνα με το όνομα του μεγαλύτερου υποβρυχίου/φορέα τους, πχ I-16tou.

        Είχαν πλήρωμα 2 ατόμων και μετέφεραν 2 τορπίλες.

        Το ΗΑ-20 δεν κατάφερε ποτέ να εισέλθει στο Pearl Harbor καθώς εντοπίστηκε από το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS Ward (DD-119) και βυθίστηκε με κανονιοβολισμούς, (στην ουσία ανοίγοντας πυρ ΠΡΙΝ την επίθεση των Ιαπώνων), αύτανδρο σε βάθος 400 μέτρων, όπου και ανακαλύφθηκε το 2002.

        Επίσης, το ΗΑ-18 υπέστη ζημιές από βόμβες βυθού ανατολικά της εισόδου του λιμανιού και εγκαταλείφτηκε από το πλήρωμά του, του οποίου τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί έκτοτε. Το υποβρύχιο ανακαλύφθηκε το 1960 και σήμερα εκτίθεται στους χώρους της Ναυτικής Ακαδημίας του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Etajima.

        Το ΗΑ-22 εισήλθε στο λιμάνι και εκτόξευσε τις τορπίλες του εναντίων του Πλοίου Υποστήριξης Αμφιβίων Αεροσκαφών USS Curtiss (AV-4) και του αντιτορπιλικού USS Monaghan (DD-354), αστοχώντας και στις δυο περιπτώσεις.  Δέχτηκε πυρά από το USS Curtiss και τελικά βυθίστηκε από το USS Monaghan μετά από επίθεση με βόμβες βυθού και εμβολισμό.  Ανελκύστηκε λίγα χρόνια αργότερα μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί σαν «μπάζα» για την κατασκευή της νέας αποβάθρας του λιμανιού.   «Ξεθάφτηκε» το 1952 αλλά το οξύ χλωρίου από τις μπαταρίες του το είχε διαβρώσει σε τέτοιο βαθμό που ξαναθάφτηκε στο ίδιο σημείο.  Τα λείψανα του πληρώματός του βρίσκονται ακόμη ενταφιασμένα μέσα στο υποβρύχιο.

        Το ΗΑ-16 ανακαλύφθηκε μόλις το 2009 στην είσοδο του λιμανιού.  Το συγκεκριμένο υποβρύχιο εισήλθε στο λιμάνι επιτυχώς και εκτόξευσε τις τορπίλες του εναντίον του Θωρηκτού USS Oklahoma (BB-37), με τουλάχιστον μίας εξ αυτών να βρίσκει τον στόχο της.  Μετά την επίθεση διέφυγε και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του στον δυτικό όρμο, γνωστό ως West Loch.  Ένα ατύχημα που περιελάμβανε έναν αριθμό από αμφίβια αποβατικά σκάφη το 1944, προκάλεσε την βύθισή τους στην ίδια περιοχή.  Κατά την ανέλκυσή τους, ανακαλύφθηκε τυχαία και το ΗΑ-16, το οποίο είχε κενούς τους τορπιλοβλητικούς του σωλήνες και την θυρίδα διαφυγής ανοιχτή, κάτι που σήμαινε ότι είχε εκτοξεύσει και τις δύο τορπίλες του και το πλήρωμά του το είχε εγκαταλείψει επιτυχώς.   Μετά την ανακάλυψή του, το ΗΑ-16 μαζί με τα ναυάγια από το ατύχημα πετάχτηκαν στην θάλασσα στην είσοδο του λιμανιού και όλο το θέμα κρατήθηκε μυστικό ως το 1960.  Η τύχη του πληρώματός του αγνοείται έκτοτε.

        Το HA-19 βγήκε στην στεριά στην παραλία ανατολικά της νήσου Oahu.  Ο κυβερνήτης του Kazuo Sakamaki πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου, όντας ο πρώτος Ιάπωνας αιχμάλωτος πολέμου τον Β’ΠΠ.  Το δεύτερο μέλος του πληρώματος, ο Kiyoshi Inagaki έχασε την ζωή του υπό άγνωστες συνθήκες.  Το ΗΑ-19 χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες περιοδείες στις ΗΠΑ για την συλλογή Πολεμικών Ομολόγων και σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο του Πολέμου στον Ειρηνικό, στο Fredericksburg του Τέξας.

        Ο κυβερνήτης του, Kazuo Sakamaki, ζήτησε από τους φρουρούς του να του επιτρέψουν να αυτοκτονήσει, πράγμα που του το αρνήθηκαν.  Πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου ως αιχμάλωτος πολέμου στις ΗΠΑ, ενώ το Ιαπωνικό Ναυτικό τον διέγραψε από τα αρχεία των εν υπηρεσία αξιωματικών του και είναι σαν να μην υπηρέτησε ποτέ…  ακόμη και στην φωτογραφία των «Ηρώων του Pearl Harbor» με όλους τους άνδρες των υποβρυχίων που έλαβαν μέρος στην επίθεση, απεικονίζονται μόνο 9 άτομα, αντί για 10…  ο ίδιος ο Kazuo Sakamaki επανενώθηκε με το υποβρύχιό του σε ειδική τελετή το 1991 και απεβίωσε το 1999.

        Το μοντέλο:

        Το κιτ είναι της Fine Molds στην 1/72.  Πολύ λίγα κομμάτια με καλή εφαρμογή.  Οι χαλκομανίες αφορούν ένα σκάφος που συμμετείχε στην επίθεση στο Pearl Harbor και δύο σκάφη από την επίθεση στο λιμάνι του Σύδνεϋ.  Συμπεριλαμβάνεται μια τορπίλη του τύπου 97 με δύο διαφορετικές κεφαλές σε μια μικρή βάση αλλά την άφησα στην άκρη.

        Στο κιτ δεν συμπεριλαμβάνονται οι αντηρίδες της πρύμνης, αλλά υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή τους με σύρμα.

        Κατά την συναρμολόγηση χρειάστηκε ελάχιστος στόκος για το κυρίως σκάφος, το οποίο έχει πολύ ρεαλιστικές γραμμές συγκόλλησης, όπως φαίνονται και στο πραγματικό υποβρύχιο.  Με την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης, το μοντέλο ψεκάστηκε μια μίξη ΝΑΤΟ Black της Tamiya και Flat Black της Gunze σε ποσοστό μίξης 70% – 30% για να «σπάσει» η μονοτονία του μαύρου χρώματος.  Η διπλή αντίρροπη προπέλα βάφτηκε με ακρυλικό Metallic Brass της Model Master.

        Όλο το μοντέλο περάστηκε με Humbrol Gloss Clear και εν συνεχεία μπήκαν οι χαλκομανίες με την χρήση Microscale Set και Sol.  Στο τέλος, ένα πέρασμα με ακρυλικό βερνίκι Matt της Italeri.

        Για τις φθορές, χρησιμοποίησα το Rust Wash της Humbrol και δύο τόνους rust και soot από τα Weathering Sets της Tamiya.  Ξανά σφραγίστηκαν όλα με ακρυλικό βερνίκι Matt της Italeri.

        Οι δυο βάσεις του υποβρυχίου βάφτηκαν με το ακρυλικό Metallic Steel της Italeri.

        Για να προσθέσω ακόμη λίγη λεπτομέρεια στο υποβρύχιο, έβαλα μια μικρή αλυσίδα στο μπροστινό μέρος του πυργίσκου, δύο «καλώδια» μπροστά και πίσω με σύρμα 0,2mm, κολλημένα στο σκάφος σε τρία σημεία με σύρμα 0,1mm.  Στις 4 άκρες του σύρματος των 0,2mm πέρασα 4 μικρούς κυλίνδρους από ζεσταμένη και τεντωμένη μπατονέτα.

        Οι μονωτές έγιναν με ξυλόκολλα και βάφτηκαν με το ακρυλικό Flat White της Italeri, όπως και το πίσω φως στον πυργίσκο.

        Το περισκόπιο βάφτηκε με ακρυλικό Metallic Steel της Italeri και Smoke της Humbrol για την αναπαράσταση του κρυστάλλου στο άνοιγμα.

        Για την βάση χρησιμοποίησα ένα μεγάλο κομμάτι ξύλο στο οποίο κόλλησα μια αυτοκόλλητη φωτογραφία βινυλίου , η οποία ήταν συνδυασμός 2 διαφορετικών φωτογραφιών στο Photoshop του καλού μου φίλου Θέμη Σέρμπη, (ευχαριστώ φιλαράκι!).  Η πρώτη είναι ο χάρτης του Pearl Harbor που ήταν στις οδηγίες του κιτ και η δεύτερη μια «ταλαιπωρημένη» σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου, σημαία του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού.

        Ελπίζω να σας αρέσει!

         

      • #1210
        George Roumbos
        Moderator

        • #1211
          George Roumbos
          Moderator

          • #1212
            George Roumbos
            Moderator

            • #1227

              Σούπερ Γιώργο και πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία! Επίσης φοβερή η βάση!

            • #1230
              George Roumbos
              Moderator

                Ευχαριστώ πολύ Βασίλη! Όντως πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία την οποία έμαθα και εγώ με την ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο μοντέλο! :good:

            Viewing 5 reply threads
            • You must be logged in to reply to this topic.