Αποστολέας Θέμα: Malta Aviation Museum  (Αναγνώστηκε 1313 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Weatherman

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1936
Malta Aviation Museum
« στις: Μάιος 27, 2011, 03:48:33 μμ »
[div align=\\\'center\\\']Η Μάλτα κατά το Β’ Π.Π.
[/div]
Η Μάλτα είναι ένα μικρό νησιωτικό κρατίδιο στα νότια της Σικελίας, σχεδόν στο κέντρο της Μεσογείου, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το 1974 δημιουργώντας τη Δημοκρατία της Μάλτας. Η στρατηγική της θέση αποτέλεσε για πολλούς αιώνες στόχο πολλών λαών από όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο, όπου κάθε ένας άφησε και το σημάδι του στον τόπο αυτό. Αδιαμφισβήτητα, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως βρετανική αποικία και μεγάλη βρετανική στρατιωτική βάση, ήταν το «αγκάθι» μπροστά στα επεκτατικά σχέδια των δυνάμεων του Άξονα που με ανηλεείς βομβαρδισμούς προσπάθησαν να την κατακτήσουν, χωρίς όμως επιτυχία. Τα Γερμανοϊταλικά αεροσκάφη επιχειρούσαν, κυρίως, από βάσεις της Σικελίας και της Τυνησίας, εκτελώντας συνολικά περίπου 4000 αεροπορικές επιδρομές και απελευθερώνοντας περί τους 26000 τόνους βομβών μέσα σε μόλις 2 χρόνια! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Μάλτα χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των ιστορικών, ως η πιο έντονα βομβαρδισμένη χώρα σε αναλογία έκτασης-βομβών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το νησί της Μάλτας, παρά την μικρή έκτασή του, (ίσως μικρότερο και από τη Λευκάδα), διέθετε τέσσερα αεροδρόμια, η οχύρωσή του ήταν τόσο καλή και ο εξοπλισμός τέτοιος ώστε δεν έγινε ποτέ απόβαση από τα στρατεύματα του Άξονα. Σύσσωμος ο λαός της Μάλτας όλη αυτή την περίοδο βοηθούσε έμμεσα και άμεσα τα βρετανικά στρατεύματα, παρέχοντάς τους υλικό καθώς και ανθρώπινο δυναμικό. Η ανάγκη για προστασία κατά τη διάρκεια των επιδρομών οδήγησε τους Μαλτέζους στην κατασκευή υπόγειων καταφυγίων, δημοσίων καθώς και ιδιωτικών. Το καταφύγιο που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, είναι το μεγαλύτερο με χωρητικότητα 500 ατόμων και συνολικό μήκος διαδρόμων 1 χιλιομέτρου περίπου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατασκευή των καταφυγίων που ξεκίνησε το ’41 διήρκησε μόλις ενάμιση χρόνο! Η Μάλτα απέδειξε την αμυντική της ισχύ της στον Άξονα, γεγονός που προκάλεσε το θαυμασμό των Βρετανών και είχε ως αποτέλεσμα την τιμητική απονομή του «Σταυρού του Βασιλέως Γεωργίου» (King George’s Cross) στο λαό της Μάλτας για το θάρρος και την ανδρεία που επέδειξε. Το μετάλλιο αυτό, που ανήκει σε όλους τους Μαλτέζους, βρίσκεται σήμερα στη σημαία της χώρας.

[div align=\\\'center\\\']Το αεροπορικό μουσείο
[/div]
Το Αεροπορικό Μουσείο της Μάλτας ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό την πλούσια αεροπορική ιστορία του νησιού. Βρίσκεται στο χωριό Ta’Qali, επτά χιλιόμετρα δυτικά της Βαλλέττας, εκεί όπου υπήρχε μεγάλη αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, υπάρχει ένα C-47 Dakota (χωρίς φτερά) καθώς και το τμήμα του ρύγχους ενός BAC 1-11 της πρώην Albarka Airlines. Το μουσείο αποτελείται από ένα παλιό τωλ καθώς και ένα σύγχρονο υπόστεγο. Στους στεγασμένους αυτούς χώρους βρίσκονται αρκετά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι σε στάδιο ανακατασκευής. Στο τωλ μπορεί κανείς να δει ανάμεσά τους ένα Vampire T11, ένα Meteor Τ7, ένα Hawker Seahawk και ένα δεύτερο C-47. Υπάρχουν επίσης και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως στολές πιλότων, μετάλλια και άλλα αεροπορικά αντικείμενα της εποχής καθώς και μια μεγάλη γκάμα από συναρμολογούμενα, στατικά εκθέματα μοντέλων υπό κλίμακα. Στη μια άκρη του τωλ υπάρχει χώρος ανακατασκευής κάποιων εκθεμάτων, μεταξύ των οποίων και ένα εκπαιδευτικό Cessna L-17A Bird Dog της Μαλτεζικής Αεροπορίας με νηολόγιο 9H-ACB. Απέναντι, υπάρχει το νέο, πιο ευρύχωρο υπόστεγο, μέσα στο οποίο στεγάζεται  ένα τελειοποιημένο Supermarine Spitfire Mk.IX καθώς και ένα Hawker Hurricane το οποίο ανασύρθηκε από τη θάλασσα του Wied iż-Żurieq το 1995 και βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανακατασκευής του. Επίσης, εκτίθενται διάφορα οχήματα και μοτοσικλέτες  των βρετανικών στρατευμάτων που χρησιμοποιούνταν στη Μάλτα. Αδιαμφισβήτητα, τα εκθέματα που βρίσκονται στο υπόστεγο είναι πολύ πιο τακτοποιημένα και αραιότερα τοποθετημένα από αυτά μέσα στο, περιορισμένου χώρου, τωλ. Το υπόστεγο ανεγέρθηκε προς τιμήν όλων εκείνων που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο επιχειρήσεων της Μάλτας και εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2005 παρουσία πολλών βετεράνων του πολέμου.

Η πρόσβαση στο μουσείο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ εύκολη:

•   Νο65 από Sliema Ferry προς Rabat-Mdina.
•   Νο80 από Valletta προς Rabat-Mdina.
•   No86 από Buġiba προς Rabat-Mdina.

 Όλα τα παραπάνω δρομολόγια περνούν από στάσεις γύρω από το μουσείο και ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει κανείς από εκεί περπατώντας είναι λιγότερος από 10 λεπτά. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 9:00 μέχρι 17:00 εκτός Πρωτοχρονιάς, Πάσχα, 15 Αυγούστου και Χριστουγέννων. Το εισιτήριο κοστίζει 5€.

 (Οι τιμές, τα ωράρια και τα δρομολόγια μπορεί να έχουν αλλάξει)

Malta Aviation Museum
Ta’Qali RBT 13
Malta G.C.
Tel.: (00356) 21416095
Fax: (00356) 21419374
E-mail: info@maltaaviationmuseum.com
Website: www.maltaaviationmuseum.com
Ευθύμιος Σέρμπης / Efthymios Serbis
Ο Μοντελισμός δεν είναι μιλιταρισμός.

Αποσυνδεδεμένος Tango-Echo

 • Kapitän zur See
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 9453
 • Kapitän zur See
  • http://www.emioannina.gr/
Malta Aviation Museum
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 21, 2011, 07:30:16 πμ »
Ωραία παρουσίαση και πολύτιμες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται να το επισκεφθεί  
Ευχαριστούμε Θέμη !!!
Γιώργος Ρούμπος / George Roumbos / Йоргос Румбос / Georg Roumbos / Георге Роумбос

"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"