Αποστολέας Θέμα: PZL.24F Δ128 Ιωάννης Σακελλαρίου 1/48  (Αναγνώστηκε 328 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Weatherman

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1936
Απ: PZL.24F Δ128 Ιωάννης Σακελλαρίου 1/48
« Απάντηση #15 στις: Ιούνιος 16, 2017, 05:47:06 μμ »
Συνεχίζοντας με ένα από τα πιο απαιτητικά μοντέλα που έχω φτιάξει...

Οι αεραγωγοί στο πρόσθιο μέρος της ατράκτου δίνονται σε photo etched με αποτέλεσμα να χρειαστεί κόψιμο η περιοχή όπου θα εφαρμόσουν:


Κάθε πλευρά έχει τρία κομμάτια που αναπαριστούν τους αεραγωγούς προσθέτοντας σημαντική λεπτομέρεια στο μοντέλο. Η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη όσον αφορά το κόψιμο, όπως το λύγισμα των φωτοχαραγμένων για να "κουμπώσουν" σωστά αλλά και η μετέπειτα εφαρμογή τους ήταν θεματάκι:


Η περιοχή στοκαρίστηκε με σκοπό να μην υπάρχει ραφή μεταξύ του φωτοχαραγμένου και του πλαστικού καθώς έτσι ήταν το αεροπλάνο. Φαίνεται πως ήρθε αρκετά καλά μετά από ένα πρόχειρο βάψιμο που έκανα με ένα ελαφρύ 127 της Humbrol.

Η επόμενη ανάλογη χειρουργική επέμβαση αφορούσε επίσης σε αεραγωγό στο σημείο συνάντησης των χειλών προσβολής της κυρίως πτέρυγας, όπου εκεί χρειάστηκε περαιτέρω λύγισμα του φωτοχαραγμένου καθώς το σημείο δεν έχει ομαλή καμπύλη:Εν συνεχεία μία μικρή αλλά σημαντική διόρθωση στις κάτω επιφάνειες της πτέρυγας. Οι (κατά τα άλλα αξιαγάπητοι) φίλοι μας οι Πολωνοί βγάζουν το συγκεκριμένο PZL.24 με χαραγμένα τα σημεία όπου εφάρμοζαν οι στηρικτές... βομβών και επίσης τους δίνουν και σε photo etched. Έλα μου όμως που τα ελληνικά PZL δεν έφεραν το ανάλογο σύστημα... Ουσιαστικά δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε διπλό ρόλο (δίωξης-βομβαρδισμού) αν και υπήρχε μία ανάλογη σκέψη που ποτέ όμως δε υλοποιήθηκε. Ιδού τι δίνει η εταιρεία:


Και ιδού το πραγματικό ελληνικό PZL όπου δεν υπάρχει ο μηχανισμός:


Παρότι το μοντέλο αφορά καθεαυτό σε ελληνικό PZL και η εταιρεία δίνει και photo etched, σημαίνει ότι δε χρειαζόταν να χαλάσουν την πτέρυγα αλλά όποιος ήθελε να βάλει τον μηχανισμό στήριξης μπορούσε απλά να κολλήσει το όμορφο φωτχαραγμένο. Όπως και νά'χει αυτά τα σπαστικά στηρίγματα πρέπει να φύγουν και τη θέση τους να πάρουν οι εξαιρετικά λεπτές κυματώσεις της πτέρυγας... Η αλήθεια είναι πως δε θα ασχολούμουν με το συγκεκριμένο θέμα γιατί έχει έναν βαθμό δυσκολίας και μια σημαντική πιθανότητα αποτυχίας, όμως βλέποντας στο διαδύκτιο ότι κανείς που έχει φτιάξει το ελληνικό PZL στην 1/48 δε μερίμνησε να αφαιρέσει τα στηρίγματα (κάποιοι μάλιστα έβαζαν ολόκληρο τον μηχανισμό που δίνεται σε photo etched ο οποίος είναι πανέμορφος αλλά λάθος στο εν λόγω μοντέλο), με έκανε να πεισμώσω και να το προσπαθήσω. Με τη χρήση ενός νυστεριού και με πολύ απαλές κινήσεις και υπομονή η περιοχή λειάνθηκε:


Στη συνέχεια ξανά με το νυστέρι έγιναν κάποιες γραμμώσεις που αναπαριστούν τον κυματισμό του αλουμινίου της πτέρυγας (φωτογραφία προσεχώς).

Τέλος, ένα ακόμη βασανιστικό (πλην όμως ευχάριστο εν τέλει) κομμάτι αποτελεί το πίσω μέρος του spiner του κινητήρα. Αυτή η κωνική διάταξη (αφού κατασκευάστηκε με φακίρικες τεχνικές) εφαρμόζει πάνω σε έναν δακτύλιο από τον οποίον ξεκινούν (μάλλον) σωληνάκια-στηρίγματα που καταλήγουν στο εσωτερικό του. Ο δακτύλιος κατασκευάστηκε από χαλκόσυρμα καλωδίου ενώ τα μικροσκοπικά στηρίγματα τα έδινε η καρτέλα των φωτοχαραγμένων. Ιδού στο πραγματικό:


Και υπό κλίμακα (κατά τη διάρκεια της κατασκευής):


Η χαρτονένια βάση έγινε για να είναι στο ίδιο επίπεδο ο δακτύλιος με τους υποδοχείς των στηριγμάτων με σκοπό να μπουν ευθεία.

Αυτά λοιπόν και συνεχίζουμε... :)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 17, 2017, 09:14:18 πμ από Weatherman »
Ευθύμιος Σέρμπης / Efthymios Serbis
Ο Μοντελισμός δεν είναι μιλιταρισμός.

Αποσυνδεδεμένος Weatherman

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1936
Απ: PZL.24F Δ128 Ιωάννης Σακελλαρίου 1/48
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 16, 2017, 05:54:20 μμ »
ΥΓ Ξεχνάω πάντα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια γιατί ανεβάζω μια φορά τον ενάμιση μήνα χωρίς να θυμάμαι ότι μου είχατε απαντήσει. Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν φίλοι μου και ελπίζω στο τέλος να έχουμε κάτι σωστό και όμορφο! ;)
Ευθύμιος Σέρμπης / Efthymios Serbis
Ο Μοντελισμός δεν είναι μιλιταρισμός.

Αποσυνδεδεμένος Tiramolas

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1609
  • http://www.emioannina.gr
Απ: PZL.24F Δ128 Ιωάννης Σακελλαρίου 1/48
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 17, 2017, 08:50:55 πμ »
Πολύ ωραία και λεπτομερή εργασία Θέμη! Καλή συνέχεια εύχομαι με αυτό το πολύ ωραίο project!
Κ.Χ.Μπούρης

"Aquila non capit muscas"

Αποσυνδεδεμένος Κατάσκοπος

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 483
Απ: PZL.24F Δ128 Ιωάννης Σακελλαρίου 1/48
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 18, 2017, 01:01:44 πμ »
Ο Θέμης ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ πάλι. Από ότι καταλαβαίνω έχει δυσκολίες το κιτ και θέλει προσοχή , αλλά βλέπω ότι το πηγαίνεις πολύ καλά.

Καλή συνέχεια!

Μαθιός
Μάτσιεϊ Μπέλλος - Maciej Bellos
Προ-μεσονύκτιος σαλιγκαρομοντελισμός...