Αποστολέας Θέμα: Το Ύψωμα 731 ανασκάπτεται, αλλά δεν υποκύπτει.  (Αναγνώστηκε 1973 φορές)

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Το Ύψωμα 731 ανασκάπτεται, αλλά δεν υποκύπτει.
« στις: Μάρτιος 12, 2014, 01:38:22 πμ »
Στις 9 Μαρτίου του 1941, ξεκίνησε η ιταλική “Εαρινή Επίθεση” στο αλβανικό μέτωπο, η τελευταία προσπάθεια του Μουσολίνι να εκβιάσει μια θετική εξέλιξη κατά της Ελλάδας στο μέτωπο αυτό, πριν τη γερμανική επίθεση που ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα.
Επί 17 ημέρες (9 -26 Μαρτίου) η ιταλική διοίκηση, παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι και  έχοντας σημαντική υπεροπλία σε άνδρες και μέσα (ιδίως πυροβολικό και αεροπορία) και αφθονία εφοδίων, δοκίμασε τα πάντα, για να σπάσει το ελληνικό μέτωπο. Ειδικά το ύψωμα 731 ανασκάφθηκε από το ιταλικό πυροβολικό σε τέτοιο βαθμό, ώστε απέμεινε γυμνό ενώ αρχικά ήταν δασοσκεπές, και η κορυφή του χαμήλωσε κατά 5 μέτρα. Οι υπερασπιστές του, το  ΙΙ/5 τάγμα του δυτικοθεσσαλικού 5ου Συντάγματος, άντεξαν τους βομβαρδισμούς, αλλά και τη βροχή, το κρύο και την πείνα, και απέκρουσαν, συχνά δια της λόγχης, όλες τις ιταλικές επιθέσεις.
Η κύρια προσπάθεια των Ιταλών επικεντρώθηκε μεταξύ Τρεμπεσίνας και Τομόρι, στην κατεύθυνση προς Μπούμπεσι . Την ανέλαβε το ιταλικό όγδοο σώμα στρατού, αποτελούμενο από τις μεραρχίες Πούλιε, Κάλιαρι και Πινερόλο και τη “Λεγεώνα Μελανοχιτώνων” σε πρώτο κλιμάκι και τις μεραρχίες Σιένα και Μπάρι ως εφεδρείες. Το βάρος της απόκρουσης της κύριας ιταλικής προσπάθειας έπεσε στην ελληνική Ι Μεραρχία, και συγκεκριμένα στο 5° Σύνταγμα Πεζικού που (όπως και το σύνολο της Μεραρχίας) πολεμούσε από τις πρώτες ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 5° Σύνταγμα Πεζικού κατείχε το ύψωμα 731 με το ΙΙ/5 τάγμα του υπό τον ταγματάρχη Κασλά και το Μπρέγκου Ράπιτ με το III/5 τάγμα υπό τον ταγματάρχη Χειμαριώτη, ενώ το Ι/5 τάγμα υπό τον ταγματάρχη Περράκη βρισκόταν στο Σπι – Καμαράτε ως εφεδρεία.
Η περιγραφή των μαχών έχει διασωθεί από το ημερολόγιο που τήρησε ο ίδιος ο διοικητής του ΙΙ/5 τάγματος, ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς. Αναδημοσιεύουμε τη συγκλονιστική περιγραφή των δύο πρώτων ημερών από το ημερολόγιο αυτό, από τον εξαιρετικό ιστότοπο “Αρχείο Δ. Γ. Κασλά“:

“Ημέρα πρώτη: Κυριακή 9η Μαρτίου 1941, «έναρξις της επιθέσεως»)
(Πρωινές ώρες): Την 6.30’ ώραν ήρξατο τρομακτικόν και καταιγιστικόν πυρ του εχθρικού Πυροβολικού και όλμων…. Η πρώτη ομοβροντία μιας βαρέως Πυροβολαρχίας ερρίφθη ακριβώς την 6.30’ ώραν επί του υψώματος 731, όπου ο Σταθμός Διοικήσεώς μου ήτο το σύνθημα της ενάρξεως της βολής.Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται με αυξάνουσαν έντασιν. Σμήνη αεροπλάνων ρίπτουν συνεχώς τα φορτία των επί των υψωμάτων 731 και 717. Το ύψωμα 731, όπου το Τάγμα μου, σείεται συνεχώς, σκόνη, φωτιά και καπνός, η ατμόσφαιρα είναι βαρειά, δύσκολα αναπνέει κανείς από τα αέρια των εκρήξεων, κόλασις πυρός, μας περιβάλλαν καπνοί και αι φλόγες, δεν ημπορούμε να διακρίνουμε τι γίνεται εις απόστασιν 10 μέτρων. Το ύψωμα 731 ήτο δασωμένον με δέντρα ύψους 4-5 μέτρων, εντός διώρου έμεινε γυμνόν. Τα συρματοπλέγματά μας κατεστράφησαν, τα χαρακώματα ισοπεδώθηκαν, οι στρατιώται καλύπτονται εις τας οπάς των οβίδων και αγωνίζονται απεγνωσμένα να επανορθώσουν τας ζημίας, ιδίως να προστατεύσουν τα πολυβόλα και οπλοπολυβόλα από την καταστροφήν… από τις πέτρες και χώματα που εγείροντο από τας εκρήξεις…. Τα υπάρχοντα επί του υψώματος 731 δύο πυροβόλα των 6,5 και αντιαρματικός ουλαμός των 37 κατεστράφησαν ολοτελώς….Περί την 7.30’ ώραν κατόρθωσα να επικοινωνήσω τηλεγραφικώς δια λίγα λεπτά με τον Συνταγματάρχην Κετσέαν, επίσης μετά του Διοικητού του Συγκροτήματος Συνταγματάρχου Γεωργούλα Ν., οι οποίοι αγωνιούσαν να πληροφορηθούν την κατάστασίν μας. Με ερώτησαν εάν οι άνδρες του Τάγματος κρατούν τας θέσεις των, τους απάντησα ότι οι Λόχοι ευρίσκονται εις τας θέσεις των… Μοι διεβίβασεν την εξής Διαταγήν γραπτήν. «Επί των θέσεών σας θ’ αμυνθήτε μέχρις εσχάτων, Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων». Του απήντησα ότιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί…Περί την 8ην ώραν το Πυροβολικόν του εχθρού ήρχισε να επιμηκύνη την βολήν του εις τα μετόπισθεν του Τάγματος και την 8.30’ έπαυσεν την βολήν του επί των υψωμάτων 731 και 717. ΄Ητο φανερόν πλέον ότι θα ήρχιζεν η επίθεσις των Ιταλών… Διέταξα τους Λόχους να ετοιμάσουν τα αυτόματα και να μη βάλουν από μεγάλας αποστάσεις, παρά μόνον όταν οι Ιταλοί θα έφθαναν εις ωρισμένα σημεία του εδάφους που υπεδείχθησαν επί τόπου εις απόστασιν περίπου 200 μέτρων…Περί την 9.30’ ώραν οι Ιταλοί χρησιμοποιούντες τας δεξιά του 5ου Λόχου βαθείας γραμμάς πλησιάζουν επικινδύνως και προσεγγίζουν τα κατεστραμμένα συρματοπλέγματα. Αρχίζει πλέον ο αγών διά της χειροβομβίδος. Οι Ιταλοί δοκιμάζουν με τρόμον και φωνάς τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των αμυντικών μας χειροβομβίδων….(Μεσημέρι): Την μεσημβρίαν προσπαθούν οι Ιταλοί να επαναλάβουν την επίθεσίν των, αλλά ευθύς ως αναπτύσσονται καθηλούνται και διασκορπίζονται από το Πυροβολικό και τα Πολυβόλα μας.
(Απόγευμα): Το απόγευμα και ενώ μέχρι της στιγμής εκείνης τα εχθρικά πυρά είχον αραιωθή, εκσπά και νέα επίθεσις μετά σφοδρού βομβαρδισμού, εφ’ ολοκλήρου του τομέως της Ι Μεραρχίας και ανασκάπτεται πάλιν το έδαφος από το πυροβολικόν και τας βόμβας αεροπλάνων. Οι στρατιώται περιμένουν να πλησιάσουν τα εχθρικά τμήματα πεζικού, τα παραλαμβάνουν με τα αυτόματα και τα αποδεκατίζουν με επιτυχείς ριπές και όταν ο εχθρός χρησιμοποιή τας βαθείας γραμμάς και προσεγγίζει τα χαρακώματα, επιτίθενται διά της χειροβομβίδος και της λόγχης…Οι Ιταλοί όμως δεν παραιτούνται. Δοκιμάζουν διά μία ακόμα φοράν, προτού νυκτώση, να διασπάσουν τας γραμμάς μας επί του υψώματος 731.Και η προσπάθεια αυτή αποκρούεται σε σοβαροτάτας απωλείας…(Βράδυ): Η νύκτα μας βρίσκει όλους εξηντλημένους σωματικώς. Είμεθα όλη την ημέραν νηστικοί. Εν τούτοις κανείς δεν θέλει να φάγη. Έχουμε άφθονο κονιάκ. Οι Λόχοι δεν ζητούν ψωμί αλλά χειροβομβίδας αμυντικάς και σκαπανικά εργαλεία. Καθ’ όλην την νύκτα οι ημιονηγοί του Τάγματος, οι αφανείς αυτοί ήρωες επηγαινοερχόνταν εις τον σταθμόν εφοδιασμού διά να μας φέρουν εκατοντάδας φορτίων χειροβομβίδων, πυρομαχικών και λοιπών εφοδίων.
(Ημέρα δεύτερη: Δευτέρα 10 Μαρτίου 1941).
(Πρωινές ώρες): «Την 7ην πρωινήν ήρχισε πάλιν το ιταλικόν πυροβολικόν… Εις τας 9 ώρα αρχίζει η Ιταλική επίθεσις. Αυτήν την ημέραν κατευθύνεται προς το αριστερόν μας… διά να υπερφαλαγγίσουν το 731 εκ του αριστερού…Οι Ιταλοί κινούνται με μυρίας προφυλάξεις, τους καταλαμβάνει πρώτον το Πυροβολικόν μας και τους αποδεκατίζει. Το Πυροβολικόν των Ιταλών προσπαθεί να υποστηρίζει την κινουμένην φάλαγγα. Οι Ιταλοί προχωρούν κατά διαδοχικά κύματα με προφανή σκοπόν να καταλάβουν οπωσδήποτε το 731, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τας απωλείας των…Οι Ιταλοί φθάνουν εις απόστασιν από 50-100 μ. από την γραμμήν αντιστάσεως. Διά να εξαπατήσουν τους στρατιώτας μας υψώνουν λευκά μανδίλια, προς στιγμήν υπέθεσαν ότι επρόκειτο να παραδοθούν. Αντελήφθην εκ πρώτης στιγμής ότι επρόκειτο περί απάτης… Επενέβην αμέσως, διέταξα έντασιν των πυρών διά χεροβομβίδων και τοπικήν αντεπίθεσιν. Οι Στρατιώται κραυγάζοντες την περίφημον πολεμικήν ιαχήν «αέρα» διά της λόγχης και των χειροβομβίδων αιφνιδιάζουν τους Ιταλούς, οι οποίοι αρχίζουν να τρέχουν προς τα οπίσω, μεταβαλόντες την υποχώρησίν των εις πανικόβλητον φυγήν. Η επίθεσις των συνετρίβη.
(Μεσημέρι): Ολίγον προ της μεσημβρίας διεξάγεται νέα προσπάθεια εις το ίδιο σημείον παρά Ιταλών κατόπιν πάλιν προπαρασκευής διά σφοδρού βομβαρδισμού και η επίθεσις αύτη συνετρίβη προ του ακαμάτου ηρωισμού των Λόχων, διά της λόγχης, μέχρι την 12.30’ ώραν τρέπομεν εις νέαν άτακτον φυγήν τους Ιταλούς.

(Απόγευμα): … Εις τας 6.30’ αρχίζει βομβαρδισμός επί των υψωμάτων 731 και 717 και μετ’ ολίγον νέα επίθεσις των Ιταλών και κατά των δύο πλευρών του υψώματος 731, δηλαδή εναντίον και των δύο Λόχων μου. Και η επίθεσις αυτή απεκρούσθη με βαρυτάτας απωλείας διά τον εχθρόν.(Βράδυ): Προς το εσπέρας νομίζουν ότι θα κλονίσουν το ηθικόν των στρατιωτών μας, ρίπτουν δι’ αεροπλάνων χιλιάδας προκηρύξεις, καλούν τους στρατιώτας μας να ρίψουν τα όπλα και να σπεύσουν να παραδοθούν… Αι προκηρύξεις αυταί μόνον γέλωτας προσέφερον εις τους ηρωικούς οπλίτας.Και η δευτέρα ημέρα της επιθέσεως έκλεισε με την απόλυτον διατήρησιν των θέσεών μας επί του υψώματος 731, καθώς επίσης και το δεξιά μου ΙΙΙ Τάγμα επί του υψώματος 717…».
Οι επόμενες ημέρες της ιταλικής επίθεσης ήταν εξ ίσου δύσκολες. Οι ιταλικές δυνάμεις προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κάμψουν την ελληνική αντίσταση, προσκρούοντας όμως κάθε φορά στην άκαμπτη θέληση των Ελλήνων στρατιωτών. Επικίνδυνη για την ελληνική άμυνα υπήρξε η 19 Μαρτίου, όταν επίλεκτη μονάδα της μεραρχίας Σιένα υποστηριζόμενη από  άρματα μάχης πέτυχε να ανέλθει στο 731 απωθώντας μια ελληνική διμοιρία. Οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν με σφοδρή ελληνική αντεπίθεση που έγινε με εφ’ όπλου λόγχη και χρήση χειροβομβίδων. Στις 22 Μαρτίου, Ιταλός στρατιωτικός ιερέας που εστάλη ως κήρυκας στην ελληνική πλευρά, υπέστη ισχυρό κλονισμό βλέποντας την εικόνα της σφαγής που παρουσίαζε το ύψωμα 731.
Στις 26 Μαρτίου, οι Ιταλοί αποσύρθηκαν. Οι απώλειες της Ι Μεραρχίας κατά τις 17 ημέρες της μάχης ανήλθαν σε 558 νεκρούς και 2.087 τραυματίες.
Δέκα ημέρες αργότερα, η γερμανική επίθεση έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα – αλλά η αντίσταση των μαχητών του 731 και της Τρεμπεσίνας στην ιταλική Εαρινή Επίθεση είχε γράψει την τελευταία χρυσή σελίδα του έπους της Αλβανίας.

Ο ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς (δεξιά) στο αλβανικό μέτωπο

Πηγή: e Amyna
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 10, 2015, 10:34:55 μμ από Tiramolas »
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Το Ύψωμα 731 ανασκάπτεται, αλλά δεν υποκύπτει.
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 16, 2014, 09:06:41 μμ »
Στιγμές Μεγαλείου ,Μνήμης ,Τιμής αλλά και συγκίνησης στα Αποκαλυπτήρια του μνημείου του Υψώματος 731 !
Οι εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν  με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καρδίτσας.

Τιμήθηκε ο Νίκος Λεοντάρης εγγονός του Μαχητή του Υψώματος 731 Νίκου Λεοντάρη, που με κίνδυνο της ζωής του διέσωσε τη Σημαία του 5ου Συντάγματος που σήμερα μετά την αποκατάστασή της, βρίσκεται στην ΣΜΥ Τρικάλων.

Αξιωματικός της ΣΜΥ κάλεσε προσκλητήριο νεκρών ενώ το προσκλητήριο διακόπτονταν από την κραυγή ¨Έπεσαν Υπέρ Πατρίδος “ με πυροβολισμούς από το τιμητικό άγημα της Σπουδαστών της ΣΜΥ και χειροκροτήματα απο τους εκατοντάδες πολίτες που έδωσαν το παρών στην Τελετή !
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των νεκρών ηρώων και η  απαγγελία Εθνικού Ύμνου!
Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο εσωτερικό του Μνημείου όπου εντός του μνημείου αναγράφονται όλα τα ονόματα των ηρώων πολεμιστών (πεσόντες και αγνοουμένων, 441 ...ενώ εκτός του μνημείου υπάρχουν 28 Σταυροί για τους 28 μαχητές που δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα οστά τους !
Ο Νίκος Λεοντάρης μετά την τελετή έσπευσε να πάει στο μνήμα του Παππού του να προσκυνήσει στο τάφο του και να του μεταφέρει τα ευχάριστα νέα !
Έκπληξη για τον Α/ΓΕΕΘΑ η παρουσία του υπέργηρου Μαχητή του Υψώματος 731 κ. Αναστασίου που ζήτησε να αγκαλιάσει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και να τον ευχαριστήσει !

 
Πηγή Kranos.gr
Mπράβο και πάλι μπράβο...πρέπει να το επισκεφθούμε...
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 10, 2015, 10:34:21 μμ από Tiramolas »
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος Tiramolas

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1608
  • http://www.emioannina.gr
Απ: Το Ύψωμα 731 ανασκάπτεται, αλλά δεν υποκύπτει.
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 10, 2015, 10:33:10 μμ »
Μιας και είναι επίκαιρο

"ΑΤΑΦΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1941 ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 731"
Παράθεση
Αταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους, οι 3.032 πεσόντες στην «Ιερή Ζώνη» -όπως αποκαλείται η περιοχή - του Υψώματος 731», επισημαίνει με επιστολή του ο κ. Γ. Σούρλας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940 –'41, ζητώντας να αποκατασταθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Αναλυτικότερα ο κ.  Γ. Σούρλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρ. Μπουλούκος ζητούν με επιστολή που απηύθυναν στα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τη συμβολή τους, για την αποκατάσταση της μεγάλου αυτού εθνικού θέματος.

Ο κ. Σούρλας υπενθυμίζει πως σαν σήμερα το 1941, άρχισε η εαρινή επίθεση των Ιταλών στο ηρωικό και απόρθητο Ύψωμα 731, όπου διεξήχθησαν οι νικηφόρες μάχες του Έπους του 1940, που άλλαξαν την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κείμενο της επιστολής:

«Στις 9 Μαρτίου, ακόμη μια επέτειος εορτάζεται, μετά από 74 χρόνια για τις νικηφόρες μάχες των ελληνικών δυνάμεων στο Ύψωμα 731, κατά την επίθεση των Ιταλών την αποκαλούμενη και "Εαρινή Επίθεση".
Μάχες που καθόρισαν την έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου και γενικότερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δυστυχώς γιορτάζουμε μια ακόμη επέτειο με άταφους όχι μόνο τους 3032πεσόντες στην αποκαλούμενη "Ιερή Ζώνη" του Υψώματος 731, αλλά σχεδόν το σύνολο των 7976 πεσόντων κατά το Έπος του 1940- 1941.
Πρόκειται για μια εθνική εκκρεμότητα που για ανθρωπιστικούς και εθνικούς λόγους επιβάλλεται να αποκατασταθεί.

Να γίνει η αναζήτηση των οστών να ανοίξουν οι ομαδικοί τάφοι (με 1400 πεσόντες στην Πρεμετή και 600 στα Στενά της Κλεισούρας) και να γίνει ο ενταφιασμός στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια, της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών.

Μετά από επίμονους και επίπονους αγώνες, αφού έγινε γνωστό ότι οι πεσόντες παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι και έγιναν αποφασιστικές παρεμβάσεις προς την ελληνική και αλβανική πλευρά, κατέστη εφικτό να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων για την ίδρυση δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στους Βουλιαράτες και στα Στενά της Κλεισούρας, η οποία κυρώθηκε από την Αλβανική Βουλή στις 26.03.2010.

Αποφασίστηκε η σύσταση Μικτής Επιτροπής Ελλάδας – Αλβανίας για την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας.

Από τότε η Μικτή Επιτροπή συνήλθε μόνο μια φορά, στις 23.04.2012 και δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Εμείς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων ζητάμε τη δική σας παρέμβαση για την εκταφή και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων Στρατιωτικών, όπως προβλέπει η Συνθήκη.

Θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθούμε τους χώρους που έπεσαν οι συγγενείς μας.
Να πράξουμε τα δέοντα, να ανάψουμε έστω ένα κερί στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, όπου θα γίνει η εναπόθεση των οστών.
Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια δεν μας επιτρέπουν να περιμένουμε.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, θα πράξετε το εθνικό σας και ανθρώπινο χρέος και θα τιμήσετε τους Ήρωες του 1940 –'41, σας ευχαριστούμε θερμά».

ΠΗΓΗ  http://www.newsbomb.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 10, 2015, 10:35:12 μμ από Tiramolas »
Κ.Χ.Μπούρης

"Aquila non capit muscas"