Αποστολέας Θέμα: Ένας Τίγρης...  (Αναγνώστηκε 1272 φορές)

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Ένας Τίγρης...
« στις: Νοέμβριος 20, 2013, 10:14:20 πμ »
Ήταν 13 Ιουνίου του 1944.Εκείνο το το γκρίζο πρωινό της Τρίτης σημειώθηκε η πρώτη,τραυματική επαφή των Συμμάχων με τον Τίγρη,ένα απο τα πιο εκπληκτικά επεισόδια της εκστρατείας στη Νορμανδία.Στις 06:30 μια Βρεττανική φάλαγγα Τ/Θ είχε υπερφαλαγγίσει τις Γερμανικές γραμμές,νότια του Bayex και προχωρούσε μέσω του Villers-Bogage βορειοανατολικά προς το λόφο 213,έτσι ώστε με τη διείσδυση στα νώτα του εχθρού,οι Γερμανικές θέσεις να καταρεύσουν.
Χωρίς να το γνωρίζουν οι Βρεττανοί, η 2η Ίλη της 101 ΕΒΑ των SS κατείχε τον αντικειμενικό τους σκοπό.Τη διοικούσε ο Ίλχος Michael Wittman, ένας έμπειρος Αξκός που είχε καταστρέψει 119 Ρώσικα άρματα.Η 2η Ίλη είχε μόλις αφιχθεί στο μέτωπο της εισβολής μετά απο μια επίπονη,αναγκαστική πορεία από το Beauvais μέσω Παρισιού.Κοντά στις Βερσαλλίες,στις 8 Ιουνίου,συμμαχικά βομβαρδιστικά έπληψαν την Ίλη του Wittman αφηνοντάς τον με μόνο πέντε επειχηρησιακά άρματα απο τα δεκαέξι, όταν έφτανε κοντά στο Villers-Bogage το πρωί της 13ης Ιουνίου.Είχε σταματήσει η Ίλη για να αναδιοργανωθεί, να γίνει συντήρηση και να κάνει επισκευές απο βλάβες στα άρματα  κατά την αποστολή,ενώ ο Wittman έκανε αναγνώριση της θέσης του.

Ξεπροβάλοντας απο ένα μικρό δάσος ο Wittman πρόσεξε εχθρικά άρματα που κινούνταν σε φάλαγγα στο δρόμο που οδηγούσε στην τοποθεσία που βρισκόταν.
Προσεκτικά ο βετεράνος του Ρωσικού μετώπου αποσύρθηκε στην άκρη του δασυλλίου,παρατηρώντας και μετρώντας.
 Δεν επρόκειτο για τμήμα αναγνώρισης,αλλά για ολόκληρη δύναμη επίθεσης,η οποία κινούνταν προς τα νώτα της Τ/Θ Μεραρχίας Lehr.Αν και ο Wittman δεν  γνώριζε την ταυτότητα του εχθρού,επρόκειτο για την επιθετική αιχμή της 7ης Τ/Θ Μεραρχίας τους περίφημους ¨Αρουραίους της Ερήμου¨(Desert Rats) του Moντγκόμερυ.
Ήταν ένα μουντό πρωινό χωρίς Συμμαχικά αεροσκάφη στον ουρανό.
Προς έκπληξη του Wittman οι Άγγλοι επεδείκνυαν εξαιρετική τόλμη,ενεργώντας σαν να είχαν ήδη κερδίσει τον πόλεμο.Απο την προηγούμενη εμπειρία του ο Wittman ήξερε ότι δεν υπήρχε χρόνος για περαιτέρω υπολογισμούς παρά μόνο για δράση.
Οσμιζόμενος πλούσια λεία,ο Wittman επιτέθηκε από ένστικτο,στήνοντας το σκηνικό για ένα απο τα πιο εντυπωσιακά συμβάντα του πολέμου.
Η γαλήνη εκείνου του υγρού πρωινού του Ιουνίου,διακόπηκε απότομα απο τον ήχο της βολής του πυροβόλου των 88mm του Tiger.Δευτερόλεπτα αργότερα το προπορευόμενο Βρεττανικό άρμα,μόνο 80 μέτρα μακριά,ανατινάχθηκε σ΄ένα ηφαίστειο από φλόγες φράζοντας την πορεία προς τα  εμπρός. (Από μαρτυρίες βρεττανών βετεράνων που ήταν στο συμβάν, το πρώτο άρμα που έπληξε ό  Wittman ο πύργος του τινάχτηκε έξι μέτρα ψηλά πριν πέσει με πάταγο στο έδαφος. )Κατόπιν το Tiger του Wittman κινήθηκε με την μεγαλυτερή του ταχύτητα ξεπερνώντας το πρώτο του θύμα,έβαλε για δεύτερη φορά και το τελευταίο όχημα της Βρεττανικής φάλαγγας μεταβλήθηκε σ΄ένα φωτεινό ολοκαύτωμα,εμποδίζοντας ουσιαστικά κάθε κίνηση μέσα στον σχηματισμό!
Ο Wittman βγήκε στο δρόμο και έστριψε το άρμα του κατα μήκος της εχθρικής παράταξης,δείχνοντας μόνο την εμπρόσθια θωράκιση πυργου σκάφους (θεμελιώδης κανόνας των Τ/Θ) όσο έπληττε συνεχώς την παγιδευμένη δύναμη των Άγγλων.
Ξαφνικά ένα άρμα τύπου Cromwell φάνηκε μέσα από τον πυκνό καπνό που απλωνόταν πάνω από τα συντρίμμια που καίγονταν στο πεδίο της μάχης.Έβαλε με το πυροβόλο του στραμμένο στο άρμα του Wittman χωρίς αποτέλεσμα αφου το βλήμα εξοστρακίστηκε επάνω στη περίφημη θωράκιση του Tiger-στη συνέχεια ο Wittman το κατέστρεψε.
Το άρμα του Wittman κύλησε στο δρόμο,όλα τα ημιερπυστριοφόρα όπως και δώδεκα άρματα,γρήγορα έγιναν παλιοσίδερα.Άλλο ένα Cromwell προσπάθησε να πλήξει το θηρίο από πίσω σημαδεύοντας το σχετικά μαλακό πίσω ¨μέρος¨του Tiger.Βετεράνος με σχεδόν 200 εμπλοκές στο ενεργητικό του ο Wittman δεν θα καταβαλόταν τόσο εύκολα.Προβλέποντας τις προθέσεις του αντιπάλου του ο Wittman πρόσθεσε στο ενεργητικό του άλλο ένα καιόμενο άρμα.....

Οι Βρεττανοί ιστορικοί ¨χρεώνουν¨τον Wittman με την καταστροφή 19 αρμάτων,14 ημιερπυστριοφόρων 14 μεταγωγικών οχημάτων μέσα σε λιγότερο απο πένε λεπτά.Αν και φαινομενικά τα πάντα ήταν εναντίον του,ένας αποφασισμένος αρχηγός πληρώματος (κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Λοχίας Δρόσος με ένα καταληφθέν τούρκικο Μ-47 στην Κύπρο....) ενεργώντας με τόλμη και αποφασιστικότητα,σταμάτησε δραστικά μια σοβαρή εχθρική απειλή.
Ο Ίλχος Michael Wittman δεν έζησε για να δει την Γερμανία να παραδίδεται.Στις 7 Αυγούστου,η Ίλη του έφερε το χάος ανάμεσα σε 600 Καναδέζικα άρματα που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την περικύκλωση των Γερμανών στο θύλακα του Falaise.Την επομένη 8 Αυγούστου όλεθρος και θάνατος έζωσαν την Ίλη του Wittman από περίπου 1900 βομβαρδιστικά και 1800 μαχητικά-εγγύς υποστήριξης αεροσκάφη της 8ης Αεροπορικής Δύναμηςτων ΗΠΑ-η μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχική επίθεση κατά την διάρκεια της επιχείρησης στην Νορμανδία.Όταν η 101 ΕΒΑ των SS υποχωρούσε εκείνο το βράδυ ο Ίλχος Michael Wittman δεν ήταν πια μαζί με τους άνδρες του.

Το πλήρωμα του Tiger του  Wittman το οποίο ήταν πενταμελές μετά από εκπαιδευση, κατάφερνε να γεμίζει και να πυροδοτεί μέσα σε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Ο Ίλχος Michael Wittman δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος αρχηγός πληρώματος του Β΄ΠΠ,που οι επιτυχίες του μπορούν να συγκριθούν μ΄ αυτές του Von Richthofen στον αέρα!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 05, 2017, 06:13:13 μμ από GEORGE KOUTSOUKOS »
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος panoscr125

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1155
Ένας Τίγρης...
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 20, 2013, 11:22:38 μμ »
Χαλυβδινα τα στηθη και η ορμη μας, που γιγαντωνονται απο τους θρυλους τους παλιους.Κι ατρομητη στο θανατο η ψυχη μας........και ξερεις Γιωργο πως συνεχιζει ο υμνος των ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ.Με εφτιαξες με τον Ιλχο Wittman.
Παναγιώτης Καββαδάς

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Ένας Τίγρης...
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 22, 2014, 07:00:47 μμ »
ΠΗΓΗ: ¨ΕΝΑΣ ΤΙΓΡΗΣ... Μετάφραση απο το FSKMS 17-3-2 Armor in Battle USAAS,Fort Knox 1986 και από το περιοδικό Armor/AΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΙΠΙΚΚΟΥ - ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ/ΣΤΘ/ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1994.
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨