Αποστολέας Θέμα: Σαν σήμερα...  (Αναγνώστηκε 11889 φορές)

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #15 στις: Νοέμβριος 16, 2013, 11:30:47 πμ »
16 Νοεμβρίου του 1831
Ο Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς πέθανε από χολέρα σε ηλικία 51 ετών.  Στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου, που αναδείχθηκε μέσα από το κλίμα της πεφωτισμένης δεσποτείας του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό.

Γεννήθηκε ως Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς (Carl Philipp Gottfried von Clausewitz) την 1η Ιουνίου 1780, στην πόλη Μπεργκ της Δυτικής Πρωσίας, περιοχής που σήμερα ανήκει στη Γερμανία. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια με πατέρα συνταξιούχο στρατιωτικό.

Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά κι ο νεαρός Κλαούζεβιτς θα ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Σε ηλικία 13 ετών υπηρετούσε ως εύελπις στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού του πρωσικού στρατού.

Πολέμησε και διακρίθηκε κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα και έφθασε στο αξίωμα του επιτελάρχη των πρωσικών δυνάμεων στη Μάχη του Βατερλό, που έκρινε την τύχη του γάλλου στρατηλάτη το 1815 και άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.

Το 1818 και σε ηλικία 38 ετών ο Κλαούζεβιτς προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε διευθυντής της Σχολής Πολέμου στο Βερολίνο. Μέχρι το θάνατό του το 1831 αφοσιώθηκε στην έρευνα και το γράψιμο.

Η φήμη του Κλαούζεβιτς ως τις μέρες μας οφείλεται στο ημιτελές έργο του Περί του Πολέμου, που ασκεί μεγάλη επιρροή σε στρατιωτικούς, διεθνολόγους και πολιτικούς επιστήμονες, μαζί με την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του ημετέρου Θουκυδίδη.

Δική του είναι η περίφημη αποστροφή «Πόλεμος είναι α«Πάντοτε και χωρίς καμία εξαίρεση, τα περισσότερο πολιτισμένα κράτη είναι τα πλέον επιθετικά.»
«Τέσσερα πράγματα είναι πάντοτε μεγαλύτερα απ' όσο τα νομίζουμε: τα χρόνια μας, τα χρέη μας, τα σφάλματά μας και οι εχθροί μας.»

Ρήσεις του Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς :

¨Πάντοτε και χωρίς καμία εξαίρεση, τα περισσότερο πολιτισμένα κράτη είναι τα πλέον επιθετικά."(κάτι μου θυμίζει αυτό...!)

¨Τέσσερα πράγματα είναι πάντοτε μεγαλύτερα απ' όσο τα νομίζουμε: τα χρόνια μας, τα χρέη μας, τα σφάλματά μας και οι εχθροί μας."

16 Νοεμβρίου 1942:
Το ελληνικό υποβρύχιο ""Τρίτων"", με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Επαμεινώνδα Κοντογιάννη, επιτίθεται στο στενό του Καφηρέα της Εύβοιας εναντίον γερμανικής νηοπομπής και βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο. Στη συνέχεια, αφού καταδιώκεται από γερμανικά πλοία για 6 ώρες, βυθίζεται από τορπίλη, παρασύροντας στον υγρό του τάφο 5 αξιωματικούς και 28 ναύτες.
Και για να ξαναθυμηθούμε το ηρωικό τέλος του υποβρυχίου ¨Τρίτων¨.....Ο κυβερνήτης μόνος έξω από το σκάφος άδειασε το περίστροφο πυροβολώντας κατά του «2102» και προσπάθησε να φθάσει στο πυροβόλο των 10 cm για να ρίξει και μ' αυτό. Το «2102» σάρωσε το Υ/Β Τρίτων με τα πυροβόλα και τα πολυβόλα του. Επιπλέον εμβόλισε το υποβρύχιο στο δεξιό μέρος της πλώρης. Ο Κοντογιάννης έχασε τις αισθήσεις του από τον κλονισμό και έπεσε στη θάλασσα.΄Η ομοχειρία επιφανείας άνοιξε πλέον πάλι την καταπακτή και όρμησε να λάβει θέσεις για να πολεμήσει το «2102». Ο διώκτης όμως ήταν πολύ κοντά και διέθετε πλήθος πολυβόλων, με τα οποία θέρισε το πλήρωμα του Υ/Β Τρίτων, ενώ τα πυροβόλα του πυρπόλυσαν το γέρικο σκαρί. Τελικά, στις 22:14 το «2102» ξαναεμβόλισε το φλεγόμενο Υ/Β Τρίτων, που ανατράπηκε.Από τους επιζώνtες του πληρώματος 30 παραδόθηκαν, ή μαζέύτηκαν αναίσθητοι μαζί με τον πλωτάρχη Κοντογιάννη και 2 διέφυγαν κολυμπώντας ως τη Εύβοια, στο χωριό Θυμιανή, όπου κάτοικοι τους έκρυψαν και τους φυγάδευσαν στην Αθήνα και τελικά πάλι στη Μέση Ανατολή, συνεχίζοντας τον αγώνα. Γερμανικό άγημα πεζοναυτών ερεύνησε για χρήσιμα το φλεγόμενο κουφάρι του Υ/Β Τρίτων, αλλά το μόνο που πήρε ήταν η διάτρητη πολεμική του σημαία. Στις 22:35 Υ/Β Τρίτων χάθηκε κάτω από τα νερά.....

Η πολεμική σημαία του Υ/Β Τρίτων παρέμεινε στα χέρια του κυβερνήτη του «2102», πλωτάρχη Κλάινερ ως ενθύμιο ως τις 20 Σεπτεμβρίου 1972, όταν την παρέδωσε στον πλωτάρχη Ι. Μανιάτη στο Κίελο της Γερμανίας, όπου ο τελευταίος είχε πάει να παραλάβει το νέο (τότε) υποβρύχιο Τρίτων II, που ναυπηγήθηκε εκεί κατά παραγγελία της Ελλάδας από τη σύμμαχη πλέον Δ. Γερμανία.
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος Tango-Echo

 • Kapitän zur See
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 9495
 • Kapitän zur See
  • http://www.emioannina.gr/
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #16 στις: Δεκέμβριος 13, 2013, 02:12:57 μμ »
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, 13-12-1943

Εκατοντάδες κάτοικοι των Καλαβρύτων, θ’ ανηφορίσουν σήμερα όπως κάθε χρόνο, στο χωράφι του Καππή, στον τόπο της θυσίας, για να τιμήσουν και να θρηνήσουν τη μαζική εξόντωση χωρίς οίκτο 1300 αρρένων κατοίκων της περιοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1943, σαν σήμερα! Εκείνο το ομιχλώδες πρωϊνό, εμφανίστηκε στην πλατεία ένα τάγμα της 117ης γερμανικής Μεραρχίας, ενώ άλλα δύο με βαρύ οπλισμό ακροβολίστηκαν δημιουργώντας  ασφυκτικό κλοιό στην πόλη .
Το επιθετικό κτύπημα της καμπάνας ξυπνά τους ανύποπτους κατοίκους. Οι ναζί συγκεντρώνουν τους άνδρες απο 14 ετών και άνω και τους οδηγούν όπως τα πρόβατα στο λόφο του Καππή, ενώ τα γυναικόπαιδα στοιβάζονται στο σχολείο. Την ίδια στιγμή, η εμπρηστική ομάδα τους καίει αδιακρίτως σπίτια, εκκλησιές και καταστήματα της μαρτυρικής πόλης.
Είναι η εφαρμογή της «Επιχείρησης Καλάβρυτα» σε αντίποινα για την εκτέλεση περίπου 80 αιχμαλώτων γερμανών στις 7 Δεκεμβρίου απο τον ΕΛΑΣ. Οι αντάρτες αφού σκότωσαν τους αιχμαλώτους στο Μάζι, πέταξαν τα πτώματά τους σε φαράγγι του Χελμού, ενώ τρείς τραυματίες τους πέταξαν σε πηγάδι.
Οι γερμανοί τους ανακαλύπτουν και γίνονται θηρία. βομβαρδίζουν ανηλεώς όλα τα γύρω χωριά που μετρούν το καθένα πολλούς νεκρούς… Και τώρα η σειρά των Καλαβρύτων με άνδρες κάθε ηλικίας να στέκονται απέναντι στα πολυβόλα. Ο καθηγητής Κώστας Αθανασιάδης τολμά και ρωτά τον ταγματάρχη Τέννερ « θα μας σκοτώσετε; , «όχι » απαντά εκείνος. Κι όλοι ανάσαναν με ανακούφιση.
Ξαφνικά κάτω απο την πόλη που την τύλιξαν οι φλόγες και οι καπνοί, μια φωτοβολίδα δίδει το σύνθημα. Ο Τέννερ σηκώνει το χέρι και φωνάζει. Πύρ !!! Απέλπιδες κραυγές ακούγονται απο τους μελλοθανάτους. Δέκα μυδράλια ξεχύνουν φωτιά και σίδερο…. Σε λίγο απόλυτη σιγή. Η μυρωδιά του θανάτου αναδύεται στη βουνοπλαγιά και οι δολοφόνοι ρίχνουν τη χαριστική βολή σε οποιον σαλεύει…
Ο λόφος του Καππή, τόπος της σφαγής, όπως είναι σήμερα
Δέκα-τρείς σώθηκαν απ’ το μακελειό. Σαν να γύρισαν απο τον Αδη. Ο Πάνος Νικολαϊδης απόστρατος αξιωματικός που σώθηκε κάνοντας τον πεθαμένο, είχε αφηγηθεί παλιά το μακάβριο έργο των δημίων: « Άκουσα το παιδί του Αντώνη Δημόπουλου να τρέχει πάνω στα πτώματα και να φωνάζει, «βοήθεια, θέλω να ζήσω. Είμαι μαθητής μη με σκοτώνετε…». Ένας πυροβολισμός σταμάτησε τις φωνές του παιδιού!...
Διασωθείς και ο 17χρονος Αργύρης Φερλελής, που πέθανε το Φλεβάρη του 2005 στα 77 του χρόνια. Δέκα χρόνια πριν, τέτοια μέρα, είχε αφηγηθεί:
« Είχα μείνει ζωντανός. Πλησίασαν οι Γερμανοί με τα πόδια να βουλιάζουν στο αίμα και έδιναν τη χαριστική βολή…. Δίπλα μου ένας γείτονας, μου λέει: έρχεται η σειρά μας. Φτάνoυν, του δίνουν δύο πιστoλιές στο κεφάλι και πετάχτηκαν τα αίματά του απάνω μου. Εμένα, όπως είχα το χέρι στο κεφάλι, με πυροβόλησαν, η σφαίρα τρύπησε το χέρι μου και με λάβωσε στο μέτωπο. Λέω τη γλύτωσα. Μετά από 10΄, έρχεται άλλος, με γραπώνει απ' το γιακά, μου γυρίζει το πρόσωπο και μου δίνει άλλη μια πιστολιά. Να, εδώ, στην κoρφή… Έμεινα για λίγο αναίσθητος. ΄Όταν φύγανε οι Γερμανοί ανασηκώθηκα ανάμεσα στους σκοτωμένους και βλέπω στο δρομάκι ερχόταν η μάνα μου η Μαριγώ. Μου λέει - πού είναι οι άλλοι; Τ’ αδέρφια μου, Βασίλης και Κίμων ήταν παραδίπλα σκοτωμένοι. Έφυγα πατώντας στο αίμα που κύλαγε σαν ποτάμι και το πόδι μου βούλιαζε…»
Γερμανοί στρατιώτες ξεκουράζονται στον τόπο της σφαγής, ενώ πίσω τους η πόλη φλέγεται
Ο γυναικόκοσμος που αντελήφθη τι έγινε άρχισαν τις κραυγές και στριγκλιές φρίκης, τρόμου και απόγνωσης. Οιμωγές σπαραγμού και οδύνης. Οι γερμανοί που κουράστηκαν να εκτελούν αθώους σε σταθερό στόχο, κάθονται ν΄ αναπαυθούν… Το Βερολίνο, διέταξε ανακρίσεις για τη σφαγή και παρέπεμψε τρείς αξιωματικούς σε δίκη για υπέρβαση διαταγών… Η θεία δίκη δεν τους άφησε ατιμώρητους. Ο στρατηγός Καρλ Φον Λε Σουίρ, ο Τέννερ και άλλοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν στο ρωσικό μέτωπο…

http://www.enkripto.com/2012/12/13-1943.html
Γιώργος Ρούμπος / George Roumbos / Йоргос Румбос / Georg Roumbos / Георге Роумбос

"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

Αποσυνδεδεμένος Weatherman

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1936
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #17 στις: Δεκέμβριος 13, 2013, 02:31:49 μμ »
Αξίζει να δει κανείς το ντοκυμαντέρ του Κούλογλου για τη σφαγή των Καλαβρύτων. Μπορείτε να το βρείτε ελεύθερα στο youtube. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός (μαρτυρία των περισσοτέρων κατοίκων) ότι τα στρατεύματα κατοχής, οι Γερμανοί δηλαδή, δεν ήταν τόσο βίαιοι και επιθετικοί όσο οι ντόπιοι υπηρέτες τους (βλ. Τάγματα Ασφαλείας, "Γερμανοτσολιάδες") οι οποίοι αυτοί προέβαιναν σε αποτροπιαστικά εγκλήματα εναντίον των ίδιων των συγχωριανών τους.

Τρανό παράδειγμα ο τόπος που μεγάλωσα, η Παραμυθιά, με τα εγκλήματα των Τσάμηδων που αν ακούσεις έναν παλιό να μιλάει θα ανατριχιάσεις...

Κλείνω το off topic απλά μου έδωσες έναυσμα Γιώργο για να γράψω ένα σχόλιο.
Ευθύμιος Σέρμπης / Efthymios Serbis
Ο Μοντελισμός δεν είναι μιλιταρισμός.

Αποσυνδεδεμένος StefanM

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3711
 • Δόκτωρας
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #18 στις: Δεκέμβριος 18, 2013, 11:04:16 πμ »
17 Δεκεμβρίου 1903


Στης 17 Δεκεμβρίου 1903 το όνειρο του ανθρώπου για μια μηχανική πτήση γίνετε πραγματικότητα. Την ημέρα αυτή, στις αμμώδεις εκτάσεις του Kitty Hawk της Βόρειας Καρολίνας, στις 10.35πμ τα αδέρφια Wright έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία ελεγχόμενη και διαρκής πτήση με προωθούμενο μηχανικό μέσω βαρύτερο του αέρα.

   Με πιλότο τον Orville Wright το Flyer, έτσι είχαν ονομάσει την πτητική τους μηχανή τα αδέρφια, απογειώθηκε από μια ράγα και πέταξε για 120 πόδια απόσταση σε 12 δευτερόλεπτα. Ο Wilbur Wright κατά την διάρκεια της απογείωσης έτρεχε δίπλα από την δεξιά πλευρά του αεροσκάφους, κρατώντας το από φτερό για να το ισορρόπηση μέχρι να απογειωθεί από την ράγα.

  Το αυθεντικό αεροσκάφος των αδερφών Wright διασώζετε μέχρι σήμερα και βρίσκετε στο National Air and Space Museum στην Washington.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 18, 2013, 11:21:03 πμ από StefanM »
Στέφανος Μάντζιος/Stefan Mantzios

  Fly as high as the sky.ACES HIGH!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Spookytooth

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1322
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #19 στις: Δεκέμβριος 18, 2013, 11:11:30 πμ »
Παράθεση από: StefanM
17 Δεκεμβρίου 1903


Στης 17 Δεκεμβρίου 1903 το όνειρο του ανθρώπου για μια μηχανική πτήση γίνετε πραγματικότητα. Την ημέρα αυτή, στις αμμώδεις εκτάσεις του Kitty Hawk της Βόρειας Καρολίνας, στις 10.35πμ τα αδέρφια Wright έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία ελεγχόμενη και διαρκής πτήση με προωθούμενο μηχανικό μέσω βαρύτερο του αέρα.

   Με πιλότο τον Orville Wright το Flyer, έτσι είχαν ονομάσει την πτητική τους μηχανή τα αδέρφια, απογειώθηκε από μια ράμπα και πέταξε για 120 πόδια απόσταση σε 12 δευτερόλεπτα. Ο Wilbur Wright κατά την διάρκεια της απογείωσης έτρεχε δίπλα από την δεξιά πλευρά του αεροσκάφους, κρατώντας το από φτερό για να το ισορρόπηση μέχρι να απογειωθεί από την μπάρα.

  Το αυθεντικό αεροσκάφος των αδερφών Wright διασώζετε μέχρι σήμερα και βρίσκετε στο National Air and Space Museum στην Washington.


Ωραίος!!!!
Βασίλης Τζίμας/Vassilis Tzimas
“Τον άρχοντα, τριών δει μεμνήσθαι: Πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον δε, ότι ουκ αεί άρχει”
Αγάθων ο εκ Τεισαμενού – τραγικός ποιητής 450 - 400 π.χ.

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #20 στις: Δεκέμβριος 31, 2013, 11:11:17 πμ »
Σαν σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο "Κατσώνης", με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βυθίζει το ιταλικό πετρελαιοφόρο "Κουίντο", έξω από τα χωρικά ύδατα της Γιουγκοσλαβίας.
Το "ΚΑΤΣΩΝΗΣ" Υ-1 στην πρώτη φάση του πολέμου στην Αδριατική (ΟΚΤ 1940 - ΑΠΡ 1941) θα εκτελέσει συνολικά τέσσερις (4) πολεμικές περιπολίες. Στην δεύτερη πολεμική περιπολία με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Α.ΣΠΑΝΙΔΗ βύθισε το πρωί της 31/12/1940 το ιταλικό πετρελαιοφόρο "Κουίντο".
Στη δεύτερη φάση του πολέμου (ΜΑΙ 1941 - ΟΚΤ 1944) εξορμώντας στο Αιγαίο από βάσεις της Μ. Ανατολής εξετέλεσε συνολικά τρεις πολεμικές περιπολίες, παράλληλα με ειδικές αποστολές (αποβιβάσεις / επιβιβάσεις πρακτόρων / καταδρομέων).
Την 14/9/1943 με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Β. ΛΑΣΚΟ, κατά τη διάρκεια αναζητήσεως εχθρικής νηοπομπής ενεπλάκη με γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων ( UJ -2101) και μετά δίωρο καταδίωξη εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου. Μετά σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίσθηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε στίγμα Φ 39 0 20,5Β και Λ 023 0 23Α βόρεια νήσου Σκιάθου.
[ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ]
πηγή:"Defenceline.gr"
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουάριος 04, 2014, 01:13:25 μμ »
Σαν σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου  ο Κώστας Περρικός, τουφεκίστηκε στην Καισαριανή  από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής. Γεννήθηκε το 1905 στην Καλιμάσια Χίου.
Το 1925 γράφτηκε στην δύναμη της Στρατιωτικής Σχολής Αεροπλοΐας. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ανακατατασσόμενος και προήχθη στον βαθμό του Αντισμηνάρχου επ' ανδραγαθία.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή λόγω εθνικής δράσεώς του κατά τη γερμανική κατοχή και ιδιαίτερα για την ανατίναξη του Γερμανικού Διοικητηρίου επί της οδού Γλαδστώνος.
Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ήταν αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της κατοχής. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 από τον Χιώτη αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστα Περρικό με κεντρώο πολιτικό προσανατολισμό. Στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι Ι. Κατεβάκης, Γ. Αλεξιάδης, Δ. Παπαβασιλόπουλος. Αν και συνειδητά δεν έγινε ποτέ μαζική οργάνωση, κατόρθωσε να προετοιμάσει μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα, την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣ.Π.Ο. στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS.
Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 4.2.1943, ώρα 7:30 π.μ.
Σύμφωνα με την αναφορά του ιερομόναχου Νικόδημου Γραικού εξωμολογήθη ειλικρινώς και μετέλαβε των αχράντων μυστηρίων με κατάνυξη. «Ο υποσμηναγός Κων/νος Περρίκος, ετών 37 προ της εκτελέσεώς του είπε τα εξής προς τους παριστάμενους Γερμανούς:
''Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Ελληνας αξιωματικός της Αεροπορίας- Υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ''. Οι παριστάμενοι Γερμανοί αξιωματικοί εχαιρέτισαν άπαντες στρατιωτικώς. Ολίγον προ της εκτελέσεώς του ανεφώνησε «Ζήτω η Ελλάς!». Όταν ο Γενικός Επιθεωρητής του Γερμανικού Στρατοδικείου ήλθε μαζί με άλλους αξιωματικούς να τον παραλάβουν από το κελί του στις 5:20 το πρωί για να τον οδηγήσουν στο θάνατο και την αθανασία, η νυχτερινή σιωπή των φυλακών Αβέρωφ εσχίσθη από την κραυγή του ήρωα προς τους συγκρατουμένους του: «Παιδιά με παίρνουν για εκτέλεση. Κουράγιο! Γρήγορα έρχεται η Νίκη και η Λευτεριά! Ζήτω η Ελλάς!». Όταν λίγες ώρες αργότερα ο συνήγορος του Περρίκου επεσκέφθη τον Επιθεωρητή Λάγκε, ηλικιωμένο εξ επαγγέλματος υπάλληλο των Γερμανικών Στρατοδικείων, για να τον ρωτήσει σχετικώς με την τύχη του θανατοποινίτη, ο Γερμανός αυτός δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή του για το θέαμα, στο οποίο είχε παραστεί. «Er Starb den heldemtot» («απέθανεν ως ήρωας» ), είπε.
[ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ]
Πηγή:Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουάριος 05, 2014, 11:42:29 πμ »
Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, ένα C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο Όρος Όθρυς, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Έχασαν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 19 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και οι 44 στρατεύσιμοι.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ
[ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ] [ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ]
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος Spookytooth

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1322
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουάριος 05, 2014, 01:22:02 μμ »
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκέπασε...
Βασίλης Τζίμας/Vassilis Tzimas
“Τον άρχοντα, τριών δει μεμνήσθαι: Πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον δε, ότι ουκ αεί άρχει”
Αγάθων ο εκ Τεισαμενού – τραγικός ποιητής 450 - 400 π.χ.

Αποσυνδεδεμένος Tiramolas

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1609
  • http://www.emioannina.gr
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουάριος 05, 2014, 01:44:34 μμ »
[!--quoteo--][div class=\\\'quotetop\\\']QUOTE [/div][div class=\\\'quotemain\\\'][!--quotec--]Η μοιραία πτήση ,το μοιραίο αεροσκάφους της Π.Α. τύπου C-130 με αριθμό 748 είχε απογειωθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991, λίγο πριν από το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής που είχε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στα γεγονότα του Περσικού.

Ο προορισμός του, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΕΘΑ, ήταν η Κρήτη, αλλά έπρεπε πρώτα να πάρει προσωπικό από την 111 ΠΜ (Αγχίαλο) που στη συνέχεια θα μετέφερε στην 115 ΠΜ (Χανιά) και στο Τυμπάκι.Το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 38 χιλιόμετρα από την Αγχίαλο όταν ξαφνικά χάθηκε από το ραντάρ χωρίς προηγουμένως να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα από τον κυβερνήτη του επισμηναγό Δ. Μπίνα.Η τελευταία του επαφή με τον πύργο ελέγχου της 111 ΠΜ ήταν στις 12.55 μ.μ. κι ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης δια οργάνων, λόγω χαμηλής νέφωσης και κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή.Οκτώ αεροσκάφη F-16 μπήκαν αμέσως στο μηχανισμό διάσωσης ο οποίος αργότερα συμπληρώθηκε με δυο C-130, δυο πυροσβεστικά CL-215, ενώ λίγο αργότερα στη δύναμη διάσωσης προστέθηκαν δυο ελικόπτερα Σινούκ, ελικόπτερα του Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3C Οράιον.Παράλληλα μεγάλες δυνάμεις καταδρομών και πεζοναυτών άρχισαν να «χτενίζουν» τα πιθανά σημεία πτώσης του αεροσκάφους, ψάχνοντας κυρίως πάνω από τη νοητή γραμμή της πορείας που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει.Όμως παρά την τεράστια κινητοποίηση, ο εντοπισμός των συντριμμιών του C-130 έγινε ύστερα από 4 ημέρες, στην πλαγιά Τσατάλι του όρους Όθρυς, 60 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το σημείο που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται και σε λάθος γωνία 63 μοίρες...

*Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από πεζοναύτες και καταδρομείς, ενώ απαγορεύτηκε αυστηρά στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Ύστερα από λίγο ελικόπτερα Σινούκ έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας και αφού σήκωσαν βιαστικά μέρη από το κατεστραμμένο αεροπλάνο μαζί με κάποια κιβώτια αγνώστου μέχρι σήμερα περιεχομένου, άρχισαν σιγά σιγά να μεταφέρουν τους νεκρούς, των οποίων η περισυλλογή γινόταν χωρίς την παρουσία ιατροδικαστών...

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Α. ευρισκόμενες σε πλήρη σύγχυση αρχικά μίλησαν για 60 νεκρούς... μετά για 62, για να καταλήξουν λίγες ώρες αργότερα στους 63...Η συνέχεια που επακολούθησε τότε στο θέμα είναι δύσκολο να περιγραφεί, καθώς από τη μια η Π.Α. διαβεβαίωνε ότι ο θάνατος και των 63 αεροπόρων ήταν ακαριαίος... ενώ από την άλλη συγγενείς των νεκρών αλλά και μέλη των σωστικών συνεργείων που βρέθηκαν πρώτοι στην περιοχή μιλούσαν για επιζώντες που προσπάθησαν να επιβιώσουν επί τρία 24ωρα... μέσα στο κρύο και το χιόνι με ό,τι μέσο διέθεταν, αναμένοντας τη βοήθεια από τα σωστικά συνεργεία, που ήρθε όμως με... μερικές ημέρες καθυστέρηση...


Kατάλογος των 63 θυμάτων του ατυχήματος με το αφος C-130 που συνετρίβη στο όρος Όθρυς στις 5 Φεβρουαρίου 1991112 Π.Μ.

356 Μοίρα ΜΠΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αποστόλου - Αντισμήναρχος (Ι)112 Π.Μ.
356 Μοίρα ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Ιωάννου -Αντισμήναρχος (Ι)112 Π.Μ.
356 Μοίρα ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του Εμμανουήλ - Αντισμήναρχος (Ρ)112 Π.Μ.
355 Μοίρα Μεταφορών ΒΑΡΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Νικολάου -Ανθυποσμηναγός (Ρ)
112 Π.Μ. 356 Μοίρα ΡΟΥΣΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Σωτηρίου - Ανθυποσμηναγός (ΤΜΣ)
115 Π.Μ. 340 Μοίρα ΚΟΝΤΖΑΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Σταύρου - Σμήναρχος (Ι)112 Π.Μ.
355 Μοίρα ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Ιωάννου - Αντισμήναρχος (Ι)112 Π.Μ.
355 Μοίρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ του Λεωνίδα - Αντισμήναρχος (Ι)112 Π.Μ
353 Μοίρα ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Γεωργίου - Αντισμήναρχος (Ι)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Κων/νου - Αντισμήναρχος (ΕΑ)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΠΑΠΠΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ - Αντισμήναρχος (ΕΑ)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Αθανασίου - Ανθυποσμηναγός (ΥΑΔ)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Χρήστου - Ανθυπασπιστής (ΤΕΑ)
112 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Παναγιώτου - Ανθυπασπιστής (ΥΑΔ)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αντωνίου - Αρχισμηνίας (ΤΕΑ)
112 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΚΟΛΥΒΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Αναστασίου - Αρχισμηνίας (ΥΑΔ)
114 Π.Μ. Μηχανικός στο Βέλος ΚΟΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Παναγιώτου - Αρχισμηνίας (ΤΜΡ)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σπυρίδωνα-Περικλή - Αρχισμηνίας (ΥΑΔ)
114 Π.Μ. Μ.Α.Φ ΚΑΝΑΡΗΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βασιλείου - Επισμηνίας (ΥΑΔ)
114 Π.Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Κων/νου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
112 Π.Μ. ΓΑΡΟΥΦΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Παναγιώτου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
112 Π.Μ. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Δημητρίου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
114 Π.Μ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΟΘΩΝΑΣ του Μιχαήλ - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
114 Π.Μ. ΛΕΝΤΑΣ ΗΛΙΑΣ του Κων/νου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
114 Π.Μ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Γεωργίου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
112 Π.Μ. ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Βασιλείου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
112 Π.Μ. ΨΙΧΑΛΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ του Αθανασίου - Στρ.Σμηνίας (ΑΜΑΔ)
112 Π.Μ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
114 Π.Μ. ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Χρήστου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Θεμιστοκλή - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
114 Π.Μ. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Παναγιώτη - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΓΙΑΧΡΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Σπυρίδωνα - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
115 Π.Μ. ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σπυρίδωνα - Σμηνίτης (ΣΜΕΚ)
114 Π.Μ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Γεωργίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΔΟΥΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Χριστόδουλου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΔΡΟΣΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Ανδρέα - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
114 Π.Μ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευαγγέλου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΚΑΛΑΚΑΝΙΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Γεωργίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Αλεξίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΚΑΤΣΑΡΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κων/νου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)

112 Π.Μ. ΚΟΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ελευθερίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)

112 Π.Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Χρήστου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
114 Π.Μ. ΛΕΚΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Δημητρίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΛΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Σπυρίδωνα - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΜΑΓΓΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευαγγέλου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΜΑΝΤΕΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του Γεωργίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ του Χρήστου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΞΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ανδριανού - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Σπυρίδωνα - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
114 Π.Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΕΩΝ του Σωτηρίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Βασιλείου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΠΡΑΓΚΑΛΗΣ ΑΓΑΠΙΟΣ του Γεωργίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΡΑΦΑΗΛ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Μιχαήλ - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ανδρέα - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΤΡΟΥΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Σπυρίδωνα - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Νικολάου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΦΡΑΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αναστασίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θρασύβουλου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)
112 Π.Μ. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Διονυσίου - Σμηνίτης (ΠΥΡΒ)

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους πεσόντες[/quote]

Βίντεο Ρεπορτάζ http://www.youtube.com/watch?v=Gf9X0qG0-Yk
Βίντεο απο το μνημείο των πεσόντων http://www.youtube.com/watch?v=iOjRcf4APfs#t=38
Κ.Χ.Μπούρης

"Aquila non capit muscas"

Αποσυνδεδεμένος Weatherman

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1936
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουάριος 05, 2014, 02:19:47 μμ »
Πωωω τόσα πολλά παιδιά που υπηρετούσαν τη θητεία τους, κρίμα...  
Ευθύμιος Σέρμπης / Efthymios Serbis
Ο Μοντελισμός δεν είναι μιλιταρισμός.

Αποσυνδεδεμένος StefanM

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3711
 • Δόκτωρας
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουάριος 06, 2014, 12:12:12 πμ »
Αιωνία τους η μνήμη...

Το θυμάμε ακόμα και μετά από τόσα χρόνια....ειδικά οι φωτογραφίες και τα video από την tv με το ουριαίο τμήμα.....
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 06, 2014, 12:21:47 πμ από StefanM »
Στέφανος Μάντζιος/Stefan Mantzios

  Fly as high as the sky.ACES HIGH!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Tango-Echo

 • Kapitän zur See
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 9495
 • Kapitän zur See
  • http://www.emioannina.gr/
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουάριος 06, 2014, 12:17:47 πμ »
Παράθεση από: StefanM
Αιωνία τους η μνήμη...

Το θυμάμε ακόμα και

X 2...
Γιώργος Ρούμπος / George Roumbos / Йоргос Румбос / Georg Roumbos / Георге Роумбос

"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουάριος 12, 2014, 09:56:12 πμ »
Σαν σήμερα την νύκτα της 11ης προς 12η Φεβρουαρίου 1878, σώμα 700 εθελοντών (αποτελούμενο κυρίως από Ηπειρώτες που διέμεναν στα Επτάνησα) με αρχηγό τον Γ. Στεφάνου αποβιβάστηκε στην περιοχή απέναντι από την Κέρκυρα, κατέλαβε τους Αγίους Σαράντα και κινήθηκε προς το Δέλβινο. Ενώ η συμμετοχή των Δελβινιωτών υπήρξε αθρόα, η Χιμάρα έμεινε ουσιαστικά αμέτοχη, στερώντας έτσι ένα σημαντικό στήριγμα στους επαναστάτες. Άλλος αρνητικός παράγοντας ήταν η μη εξάπλωση της επανάστασης στην Νότια Ήπειρο.
Για την κατάπνιξη της εξέγερσης επιστρατεύτηκαν 6.000 άνδρες υπό τον Ιμπραήμ Πασά των Ιωαννίνων, οι οποίοι στις 23 Φεβρουαρίου νικούν τους επαναστάτες στο Λυκούρσι.
Ακολούθησε η πυρπόληση 20 χωριών και η σφαγή εκατοντάδων αμάχων ενώ 120 αιχμάλωτοι από τη μάχη στο Λυκούρσι στάλθηκαν στα Ιωάννινα όπου δέχτηκαν τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς του μουσουλμανικού αλλά και του εβραϊκού όχλου.
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KOUTSOUKOS

 • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 965
 • "mouliapas"
Σαν σήμερα...
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουάριος 13, 2014, 10:09:11 πμ »
Σαν σήμερα Έναρξη επιχείρησης "Αστραπόβροντο"Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1945, 1.100 αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα άδειασαν πάνω από  4.000 τόνους εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών, ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία τη Δρέσδη. Το 88% των κτιρίων της καταστράφηκαν....
Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ήταν κάτι παραπάνω από ένα έγκλημα πολέμου. Ήταν μία εν ψυχρώ εκτέλεση αμάχων χωρίς κανένα στρατιωτικό σκοπό! Σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών όχι μόνο μετατράπηκε μια πόλη ολόκληρη σε φλεγόμενα ερείπια, αλλά και πάνω από 250.000 εκ των κατοίκων της - πιθανώς και μισό εκατομμύριο - χάθηκαν στην μεγαλύτερη σφαγή όλων των εποχών. Όταν οι πρώτοι συναγερμοί προμήνυαν την έναρξη μιας 14ωρης κόλασης, οι κάτοικοι της Δρέσδης συνέρευσαν στα καταφύγιά τους. Πολλοί δεν θα ξανάβγαιναν ζωντανοί. Οι πολίτες είχαν ελάχιστο χρόνο για να φτάσουν στα καταφύγιά τους. Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 22:09. Η επίθεση διήρκησε 24 λεπτά, αφήνοντας το κέντρο της πόλης μια πύρινη θάλασσα. “Ακριβής βομβαρδισμός τέλειας καταστροφής” είχε δημιουργήσει την επιθυμητή πύρινη καταιγίδα, όταν εκατοντάδες μικρότερες εστίες φωτιάς ενώθηκαν σε μία μεγάλη πυρκαγιά. Τεράστιες μάζες αέρα “τρέφουν” την “κόλαση” δημιουργώντας έναν τεχνητό ανεμοστρόβιλο. Τα περισσότερα άτομα, που αναζήτησαν καταφύγιο σε υπόγειους χώρους πέθαναν από ασφυξία καθώς το οξυγόνο το ρουφούν οι φλόγες. Άλλοι εξοντώθηκαν από ένα κύμα “λευκοπυρώσεως”, κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία είναι ικανή να λιώσει την ανθρώπινη σάρκα.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας που επέζησε, είπε ότι είδε “νεαρές γυναίκες να κουβαλάνε τα μωρά τους τρέχοντας πάνω-κάτω στους δρόμους, ενώ τα φορέματα και τα μαλλιά τους καίγονταν, ουρλιάζοντας μέχρι που έπεφταν κάτω ή τα κτίρια που κατέρρεαν έπεφταν, αυτά, πάνω τους. Η δεύτερη επιδρομή ήρθε στις 01:22π.μ. χωρίς προειδοποίηση. Δυο φορές περισσότερα βομβαρδιστικά επέστρεψαν με ένα μεγάλο φορτίο εμπρηστικών βομβών. Οι περισσότεροι που κρύφτηκαν κάτω από το έδαφος πέθαναν. Αλλά πέθαναν ανώδυνα, απλά είδαν μια έντονη πορτοκαλί και μπλε λάμψη στο σκοτάδι. Καθώς η ζέστη εντεινόταν, είτε γινόντουσαν στάχτη, είτε έλιωναν σε ένα παχύρρευστο υγρό, που η στάθμη του έφτανε συχνά το ένα μέτρο. Λίγο αργότερα από τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου η τελευταία επιδρομή έλαβε χώρα. Αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν τα χαλάσματα της πόλης σταθερά για 38 λεπτά, αλλά αυτή η επίθεση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο οι πρώτες δύο. Όταν και το τελευταίο αεροπλάνο έφυγε από τον ουρανό, η Δρέσδη δεν ήταν τίποτε άλλο από καμένα ερείπια και οι μαυρισμένοι δρόμοι της ήταν γεμάτοι πτώματα. Στην πόλη ένα κοπάδι από γύπες, που είχαν αποδράσει από τον ζωολογικό κήπο, τρέφονταν με τα απομεινάρια του μακελειού, ενώ την ίδια ώρα αρουραίοι είχαν μαζευτεί κι αυτοί γύρω από τα πτώματα.
Ένας Ελβετός που επισκέφθηκε την Δρέσδη δύο εβδομάδες μετά την επιδρομή είπε: “Έβλεπα χέρια και πόδια, λιωμένα σώματα και κεφάλια τα οποία είχαν αποκοπεί και κυλήσει μακριά. Σε πολλά μέρη τα πτώματα ήταν τόσο πολλά που έπρεπε να ανοίγω δρόμο προκειμένου να μην πατάω πάνω σε χέρια και πόδια”.
Οι αγγλοαμερικανοί αντέτειναν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν μια απολύτως δικαιολογημένη ενέργεια, καθότι στην πόλη υπήρχαν όχι μόνο στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και βιομηχανίες, που προμήθευαν τη στρατιωτική μηχανή των Ναζί. Κι επειδή η ιστορία γράφεται από τους νικητές, ο βομβαρδισμός της Δρέσδης δεν απασχόλησε κανένα διεθνές δικαστήριο κι εξακολουθεί και σήμερα να διχάζει τους ιστορικούς για τη νομιμότητά του.
[ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ] [ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ] [ ERROR: SPECIFIED ATTACHMENT MISSING ]
Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

  " Μέγας Αλέξανδρος"
    
Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής.

   ¨Αριστοτέλης¨