Αποστολέας Θέμα: Παραμυθιά 29/09/1943  (Αναγνώστηκε 1397 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Weatherman

  • Μέλη της Ε.Μ.Ι.
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1936
Παραμυθιά 29/09/1943
« στις: Σεπτέμβριος 29, 2011, 05:33:56 μμ »
Σαν σήμερα, πριν από 68 χρόνια γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα της Ιστορίας της Παραμυθιάς. 68 χρόνια πέρασαν από την τραγική θηριωδία των κατοχικών δυνάμεων στην κωμόπολη της Παραμυθιάς. Θηριωδία η οποία σχεδιάστηκε πρωτίστως από τους Τσάμηδες αλβανόφωνους,μουσουλμάνους κατοίκους της Παραμυθιάς, οι οποίοι συνεργαζόμενοι με τις γερμανικές δυνάμεις, πρωτοστατούσαν στις επιχειρήσεις εναντίον του ελληνόφωνου, χριστιανικού πληθυσμού της περιοχής, με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομου αλβανικού κράτους στην περιοχή της σημερινής Θεσπρωτίας. Ως εκ τούτου, οι Τσάμηδες, προέβαιναν σε εγκληματικές ακρότητες, με τη συναίνεση των Γερμανών στρατηγών της περιοχής, με αποκορύφωμα την, σαν σήμερα, εκτέλεση 49 Παραμυθιωτών ως αντίποδα των ανταρτικών επιθέσεων εναντίον τους.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε, οι Τσάμηδες έμειναν εκτεθειμένοι μπροστά στο δεινό παρελθόν τους, με αποτέλεσμα, φοβούμενοι τα ελληνικά αντίποινα, να αυτομολήσουν οικειοθελώς για την Αλβανία και να χάσουν όποιες περιουσίες κατείχαν στην Ήπειρο. Πολλοί από αυτούς πήραν  την αλβανική υπηκοότητα και ασυλία, ενώ άλλοι έφυγαν στην Αμερική καθώς ούτε ο πρόεδρος της χώρας, Emver Hoxha, δε τους δέχτηκε, λόγω της συνεργασίας τους με τους Ναζί.
Σήμερα, 68 χρόνια μετά τη μελανότερη σελίδα της Παραμυθιώτικης Ιστορίας, οι Τσάμηδες, προκλητικά, ζητούν πίσω τις περιουσίες τους καθώς και την ελληνική υπηκοότητα (!) ενώ διοργανώνουν τακτικά διαδηλώσεις και πορείες με ζήτημα την "απελευθέρωση της Τσαμουριάς"!
Βέβαια, προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν ήταν όλοι οι μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας εγκληματίες, αλλά πολλοί από αυτούς βοήθησαν τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής, κρύβοντάς τους και σώνοντάς τους από το μένος του κατακτητή. Όμως, καθώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ελάχιστοι από αυτούς γλίτωσαν από την οργή των αντιποίνων μετά τον πόλεμο.
Ένα απόσπασμα από την εκπομπή "Η μηχανή του χρόνου" σχετικά με το γεγονός.
Η μνήμη τέτοιων γεγονότων σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να εξάρει τα μίση μεταξύ των λαών, αλλά σκοπό έχει να αποκαταστήσει την αλήθεια και να προλάβει την επανάληψη τους.
Δε μισούμε κανέναν αλλά δεν ξεχνούμε και την Ιστορία μας!

68 χρόνια μετά δεν ξεχνώ!
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 04, 2016, 09:12:58 πμ από Tiramolas »
Ευθύμιος Σέρμπης / Efthymios Serbis
Ο Μοντελισμός δεν είναι μιλιταρισμός.